Christine Lagarde promite să „mențină cursul” în ceea ce privește ratele ridicate ale dobânzilor

Dobanda de interventie pexels.com

Christine Lagarde a avertizat joi piețele financiare că Banca Centrală Europeană este hotărâtă să „mențină cursul” și a semnalat că urmează noi majorări importante ale dobânzilor pentru a reduce inflația, scrie Financial Times.

În comentariile care au susținut euro, președintele BCE a declarat în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos că piețele ar trebui să renunțe la opinia că banca centrală va încetini în curând creșterea ratelor de dobândă ca răspuns la semnele că inflația din zona euro a atins un nivel maxim.

Euro a crescut cu 0,2% în raport cu dolarul imediat după remarcile pesimiste ale lui Lagarde, tranzacționându-se la 1,0821 dolari. Costurile de împrumut ale guvernelor din zona euro au crescut și ele.

Cei care stabilesc rata de dobândă în cadrul consiliului guvernatorilor se vor întâlni în data de 2 februarie, când se așteaptă să majoreze rata de referință a depozitelor BCE cu 50 de puncte de bază, până la 2,5%. Observațiile lui Lagarde sporesc șansele unei noi creșteri de 50 de puncte de bază la următoarea ședință a consiliului din martie.

BCE a majorat ratele dobânzilor cu un total de 2,5 puncte procentuale anul trecut pentru a combate o creștere bruscă a prețurilor în care inflația a atins un nivel record de 10,6% în octombrie. Cu toate acestea, ratele din zona euro rămân mai mici decât costurile de împrumut din SUA și Marea Britanie.

Piețele consideră din ce în ce mai mult că ratele dobânzilor din SUA se apropie de maximul lor și că Rezerva Federală va trece de la creșteri de jumătate de punct la creșteri de un sfert de punct în următoarele luni. Aceste așteptări privind creșteri mai mici ale ratelor în SUA au dus la speculații potrivit cărora autoritățile de stabilire a ratelor din alte țări ar putea urma exemplul.

Lagarde a adăugat că inflația globală, cea de bază și toate celelalte măsuri ale inflației reprezintă în continuare o preocupare pentru banca centrală de la Frankfurt. „Inflația, din toate punctele de vedere, este mult prea mare”, a spus ea.

Inflația globală a scăzut în ultimele luni, dar măsurarea de bază – care exclude mișcările prețurilor la alimente și energie și este considerată o măsură mai bună a presiunilor de bază asupra prețurilor – a crescut în anul până în decembrie la 5,2%, de la 5% în luna precedentă.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *