Cine este în spatele companiilor care primesc ajutor de stat de la Ministerul Economiei, prin schema pentru industria prelucrătoare: De la familia „regelui asfaltului” Dorinel Umbrărescu până la producători de vin, fosta șefă din România a lanțului de haine Waikiki și un milionar din Craiova condamnat pentru evaziune

Dorinel-Umbrarescu-sursa-G4-e1593581140400-640x400

Opt companii primesc finanțare de la Ministerul Economiei prin schema pentru industria prelucrătoare. Una dintre aceste firme este controlată de familia Umbrărescu, alta este un producător de vin, una este controlată de fosta șefă din România a lanțului de haine Waikiki și în spatele alteia este un milionar din Craiova condamnat pentru evaziune. Economedia a trecut în revistă cine se află în spatele fiecăreia dintre aceste firme.

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), organizație ce reprezintă firme cu capital românesc care desfășoară activități de producție, atrage atenția că Ministerul Economiei a gestionat în mod defectuos acordarea de ajutoare de stat prin schema de finanțare a industriei prelucrătoare prin acordarea lor către „firme de apartament” și spune că acest lucru „duce la pierderea încrederii în capacitatea ministerelor de a gestiona fonduri din bani publici”, despre care Economedia a scris aici. Asociația dă și un exemplu: faptul că una din firmele care va primi ajutor de stat are o cifră de afaceri de 5.100 lei, cu un profit de 541 lei și urmează să facă primească ajutor de stat pentru a realiza o „investiție viabilă” în producție cu o valoare cuprinsă între 26-45 milioane de euro.

Ministerul Economiei nu a făcut publică și suma primită drept ajutor de stat de către fiecare companie, ci doar investiția totală. Economedia a solicitat aceste sume și le va publica atunci când le va primi.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Subiectul a fost abordat anterior și de Libertatea.

Cine primește ajutor de stat pentru industria prelucrătoare

1. Eco Wind Power SRL

Compania plănuiește o investiție de 658.138.187 lei în „EcoMetal”, dar nu există detalii suplimentare despre ce va presupune această investiție.

Eco Wind Power SRL este o companie care se ocupă cu productia de energie electrică și înregistrată în 2007, avea în 2021 o cifră de afaceri de 370.834 lei, un profit net de 141.600 de lei și niciun angajat. Potrivit datelor Termene, întreaga familie Umbrărescu, supranumit „regele asfaltului”, este implicată în acest business. Acționarul majoritar este Mirela Umbrărescu, Dorin Umbrărescu fiind acționar minoritar. Sunt implicați în Eco Wind Power și fii lor, Alexandru și Răzvan Umbrărescu.

2. Alex Melcovich BH SRL,

Compania plănuiește o investiție de 245.821.015 lei într-o unitate de producție băuturi răcoritoare.

Alex Melcovich BH SRL, înființat în 2010, unde acționar unic este antreprenorul cu același nume, a înregistrat o cifră de afaceri de 2,1 milioane lei în 2021, un profit net de 1,79 milioane lei și 3 angajați, conform datelor consultate de Economedia pe platforma Termene.ro. Antreprenorul mai este acționar în cadrul firmelor Merlins Beverages și Domino Vapes. Merlins Beverages, înființat în 2011, este un brand care comercializează apă cu vitamine şi minerale, infuzii de ceai şi limonadă, care avea afaceri de 57 milioane lei în 2021, un profit net de 7,9 milioane lei și 59 de angajați. În schimb, firma Domino Vapes, înființată în 2019, a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 0 lei și pierderi nete de 1.445 de lei.

3. Ecobac Sal SRL

Compania plănuiește o investiție de 113.411.271 pentru înființare unitate de tratare și eliminare deșeuri nepericuloase (cod CAEN 3821).

Ecobac Sal SRL, companie care activează în recuperarea materialelor reciclabile sortate, înființată în 2009, a înregistrat afaceri de 553.550 de lei în 2021, un profit net de 424.023 lei și avea un singur angajat. În spatele companiei se află Blănaru Ciprian-Ioan și Botez Daniel, amândoi asociați în mai multe firme, printre care și Demeco SRL, care a fost implicată în 2017 într-o explozie în Popești-Leordeni. 

Buletin de București a scris că firma care deține hala din Popești-Leordeni unde a avut loc explozia soldată cu 11 răniți a fost implicată, de-a lungul timpului, în mai multe scandaluri. Patronul a fost trimis în judecată pentru nerespectarea regimului materiilor explozive într-un dosar penal din Constanța.

Firma Demeco a fost implicată într-un dosar penal la Constanța. Unul dintre patroni, Botez Daniel, și directoarea Mădălina Fedor au fost trimiși în judecată pentru nerespectarea regimului materiilor explozive, în formă calificată, și pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. Conform gazetadecluj.ro, ar fi vorba despre 320 kg de sodiu metalic. Cazul ar fi pornit de la denunțul unui traficant de droguri care procurase sodiul metalic pentru producerea de amfetamină.

De-a lungul timpului, numele Demeco a apărut în mai multe scandaluri. Unul s-a întâmplat în 2016, atunci când mai mulți localnici din orașul Băicoi au protestat în stradă atunci când firma a închiriat un teren pentru reciclarea deșeurilor periculoase foarte aproape de locuințele lor.

Un altul se referă la un incinerator în orașul Tomești din Iași. ONG-ul Energy Justice România a inițiat o petiție pe Declic pentru a îi retrage autorizația de mediu.

4. Eco Partnersheep Insulation SRL

Compania plănuiește o investiție de 182.059.200 lei într-o fabrică pentru procesare lână și produse fono și termo izolante din lână.

Eco Partnersheep Insulation SRL este o firmă înființată în anul 2020, cu afaceri în 2021 de numai 299.943 lei (în creștere cu 46% față de 2020) și un profit de 264.778 lei (creștere de 33%), conform datelor consultate de Economedia pe platforma Termene.ro. Compania are un singur angajat. La Ministerul Finanțelor, compania a înregistrat ca obiect „Cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii”, în timp ce la Registrul Comerțului obiectul de activitate este „Fabricarea de textile netesute si articole din acestea, cu exceptia confecțiilor de imbracaminte”.

Cristian Mercioniu este principalul asociat al companiei (99,8% din capitalul social). El a locuit șase ani în Spania și a lucrat într-o agenție imobiliară, iar în 2006 s-a întors în România și a început să facă tranzacții cu terenuri. Mercioniu s-a remarcat când era Director General New Residence. Înainte de criză, compania a dezvoltat case pe terenuri din Măgurele, lângă București, însă a reușit să vândă doar patru dintre acestea, în 2011, la prețuri mici, deoarece piața imobiliară s-a prăbușit, după cum scria Economica.net. Ulterior, compania a dezvoltat și ansamblul imobiliar New Residence din Drumul Taberei. Frații Cristian și Liviu Mercioniu, alături de câțiva britanici, au înființat și fondul britanic de investiții ARDC, care controlează compania British Romanian Investment Partenership.

Cristian Mercioniu a acordat un scurt interviu pentru Economedia în care a explicat că a solicitat ajutorul de stat pentru a construi în județul Olt o fabrică de procesare a lânii, pentru a produce izolatoare ecologice, una dintre cele mai mari fabrici de acest fel din Europa. Investiția totală se ridică la aproape 31 milioane euro, din care ajutorul de stat va fi de 22 milioane de euro. Detalii, AICI.

5. Feruccio Com SRL,

Compania plănuiește o investiție de 109.090.130 lei în „FerPrefab”, dar nu există detalii suplimentare despre ce va presupune această investiție.

Feruccio Com SRL, producător de vinuri din Podgoria Dealu Mare, a avut în 2021 o cifră de afaceri de 4,6 milioane lei, un profit de 2,6 milioane lei și 7 angajați în 2021. Acționarul majoritar este Alexandru Gabriela Lorena, care mai deține și brandul Top Lake SLR, companie înființată în 2022. Firma a fost anterior înființată cu fonduri europene de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, scria Bursa.ro.

6. Hi-Q Solutions Invest SRL

Compania plănuiește o investiție de 141.840.620 lei pentru înființare unitate economică nouă – producție mase plastice prin injecție.

Hi-Q Solutions Invest SRL, companie care activează în domeniul de consultanță pentru afaceri și management, înființată în 2022, a înregistrat afaceri de 629.426 lei, un profit net de 427.446 și avea un angajat în 2021. Ramona Păunescu este acționarul principal al acestei firme, ea fiind implicată și în HI-Q Moda, firmă înregistrată în 2011. Ramona Păunescu a fost timp de 8 ani, în perioada ianuarie 2012 – noiembrie 2020, country manager în România și Moldova la LC Waikiki, potrivit paginii sale de LinkedIn.

7. Non-Woven Global SRL

Compania plănuiește o investiție de 403.260.718 lei pentru dezvoltarea companiei NON-WOVEN GLOBAL SRL prin înființarea unei unități noi de producție de materiale nețesute.

Non-Woven Global SRL, companie care se ocupă de fabricarea de textile nețesute și articole din acestea, cu excepția confecțiilor de îmbrăcăminte, a înregistrat o cifră de afaceri de 5.100 lei, un profit net de 541 de lei și 0 angajați în 2021. Acționarul unic este Oana Bîrcă, care este implicată în mai multe firme de construcții, cum ar fi Alcor Development, Alcor Voyages, Alcor Investment, Alcor Construct și Helis Cons împreună cu soțul său Cristian Bîrcă, un afacerist cunoscut în Constanța pentru companiile sale din imobiliare, potrivit Ziua de Constanța. Toate aceste firme sunt în acest moment radiate. Singura firmă care funcționează, unde Oana Bîrcă este asociat, pe lângă Non-Woven Global, este CDS Cronos Group SRL, care a avut în 2021 o cifră de afaceri de 17.319 lei, un profit net de 9.323 lei și un angajat.

De asemenea, Oana Bîrcă este administrator și la Gloves Global, deținut de grupul din Germania PPE, specializat în realizarea de echipamente de protecţie, de la mănuşi şi măşti la combinezoane medicale. Gloves Global a fost înregistrat în luna octombrie în 2021 și încă nu sunt disponibile date financiare despre companie pe piața din România.

8. Andres Rob Construct SRL

Compania plănuiește o investiție de 249.440.587 lei într-o fabrică producție elemente prefabricate pentru construcții.

Andres Rob Construct SRL este o companie înregistrată la ONRC în noiembrie 2009, iar obiectul de activitate al firmei este lucrări de pregătire a terenului. Compania a avut în 2021 o cifră de afaceri de 265.813 lei, profit net de 94.191 lei și doi angajați. Andres Rob Construct SRL face parte din grupul de firme Mitliv, unde acționar principal este Carmen Mioara Cioană. Grupul a fost asociat cu milionarul din Craiova, Liviu Cioană, după cum a scris anterior Adevărul. Acesta a fost condamnat la 4 ani şi 11 luni de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional și evaziune fiscală.

Milionarul Liviu Cioană a fost implicat și în dosarul „Faţada” în care Olguţa Vasilescu era urmărită penal pentru fapte de corupţie, unde Cioană avea calitatea de denunțător. În 2020, DNA a dispus clasarea dosarului cunoscut drept „Faţada” și a dispus şi scoaterea de sub urmărire penală pentru dare de mită şi spălare de bani a oamenilor de afaceri Marian Petcu de la Recon SA, Mihail Tănăsescu şi Tiberiu Urdăreanu de la UTI Grup SA, Marian Mândrilă de la SC Mari Vila Com SRL, şi Liviu Cioană de la Mitliv Exim SRL, toţi având calitatea de martori denunţători. Anchetatorii au considerat că faptele acestora “au fost comise sub imperiul unei constrângeri morale (periclitarea derulării contractelor dintre societăţile comerciale şi municipiul Craiova), ce reprezintă o cauză de neimputabiliate”, scria Bursa.ro.

Context

Ministerul Economiei gestionează o schemă multianuală de granturi de la bugetul de stat, pentru investiţii iniţiale ale companiilor din industria prelucrătoare, în valoare totală de 300 de milioane de euro, prevăzute pentru 2022 şi 2023. Schema a fost aprobată prin Hotărârea privind instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv acordarea de granturi pentru investiţii destinate industriei prelucrătoare.

Schema se aplică în baza acordurilor de finanţare emise de Ministerul Economiei până la data de 31 decembrie 2023, iar plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2022-2027. În luna decembrie, după finalizarea etapei de depunere a dosarelor, 97 de firme depuseseră proiecte, însumând o cerere de ajutor de aproximativ 600 milioane de euro.

Ajutoarele vor fi acordate pentru realizarea de investiţii iniţiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice, fiind considerate costuri eligibile investiţiile în active, costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiţii iniţiale, calculate pe o perioadă de doi ani sau o combinaţie între cele două.

Lista companiilor care au punctaj maxim (100 de puncte) și care AU FOST SELECTATE pentru ajutor de stat:

Lista companiilor care au punctaj maxim (100 de puncte) și care NU AU FOST SELECTATE pentru ajutor de stat:

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Sunt foarte curios cum firme mici, unele fara nici un angajat care fac in jur de 100 de mii de euro pe an sau chiar mai putin primesc fonduri guvernamentale de zeci sau chiar peste 100 de milioane de EURO? Ce naiba de criterii sa indeplinesti in asa fel incat statul sa fie convins ca banii nu se irosesc? Cum pot sa fie si eu ales sau ce criterii trebuie sa aiba firma mea ca sa obtin nu 100 de milioane, nici 10 milioane, dar 1-2 milioane sa incep si eu o afacere?

  2. Ce jurnalism de 2 bani e asta? Cica firma lui Umbrarescu investeste in Ecometal. Ce e aia ecometal? Atat? Nu explicati putin ce e aia? Jesus ce jos s-a ajuns cu presa

  3. Milionarul Liviu Cioană a fost implicat și în dosarul „Faţada” în care Olguţa Vasilescu era urmărită penal pentru fapte de corupţie, unde Cioană avea calitatea de denunțător. În 2020, DNA a dispus clasarea dosarului cunoscut drept „Faţada” și a dispus şi scoaterea de sub urmărire penală pentru dare de mită şi spălare de bani a oamenilor de afaceri Marian Petcu de la Recon SA, Mihail Tănăsescu şi Tiberiu Urdăreanu de la UTI Grup SA, Marian Mândrilă de la SC Mari Vila Com SRL, şi Liviu Cioană de la Mitliv Exim SRL, toţi având calitatea de martori denunţători. Anchetatorii au considerat că faptele acestora “au fost comise sub imperiul unei constrângeri morale (periclitarea derulării contractelor dintre societăţile comerciale şi municipiul Craiova), ce reprezintă o cauză de neimputabiliate”, scria Bursa.ro
    《Slava Domnului ca va fi o judecata si Un Judecator Drept si Nepartinitor》

  4. Am 70000E cifra de afaceri și 4 angajați și muncesc eu și soția și controalele îs pe mine grămadă și ăștia cu un angajat fac sute de mii de euro …..?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.