EXCLUSIV Antreprenorul Cristian Mercioniu construiește în Olt o fabrică de procesare a lânii, pentru a produce izolatoare ecologice / Investiția se ridică la aproape 31 milioane euro, din care ajutorul de stat va fi de 22 milioane de euro / Proiect pilot în Argeș

oi turcane foto Foto: Grupul crescatorilor de oi turcane, Facebook

Antreprenorul Cristian Mercioniu, cunoscut anterior pentru proiecte imobiliare în orașul Măgurele și în cartierul Drumul Taberei din Capitală, va construi în comuna Făgețelu, județul Olt, o fabrică de procesare a lânii, pentru a produce izolatoare ecologice. Investiția va fi derulată prin compania Eco Partnersheep Insulation SRL (joc de cuvinte – „sheep” înseamnă „oaie”) și a pornit de la un proiect pilot derulat de antreprenor. Investiția se va ridica la aproape 31 milioane de euro, din care o parte (22 de milioane de euro) va fi finanțată cu ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, în cadrul unei scheme derulate de Ministerul Economiei, despre care o asociație de oameni de afaceri a spus că finanțează „firme de apartament”. Ministerul Agriculturii a transmis, luni, că aceasta va fi „cea mai mare fabrică de procesare a lânii din Europa”.

Proiectul de investiții privind „Fabrica pentru procesare lână și produse fono și termoizolante din lână” prevede crearea unei importante capacități de produție,  printre cele mai mari la nivel european, pentru producție izolatoare ecologice termice și fonoabsorbante din lână, conform companiei.

„Din poziția de consumator de materiale de construcții știu să fac diferența între ce înseamnă materiale de izolație bune și materiale proaste. Și atunci am venit cu ideea de producție de materiale. Am început un proiect pilot anul trecut, o mică fabrică de asemenea produse lângă Pitești. Am primit certificare pentru materiale de construcții, prin alta firmă care face parte din grup, respectiv Eco Friendsheep SRL. Ea produce de anul trecut probele pentru produse. Între timp am și certificat produsele. Și a apărut posibilitatea de scale-up pentru acest tip de producție. Socrul meu care activează de mai multi ani în industria lânii a venit cu ideea de a face asta și eu am venit cu ideea de a face materiale de construcții”, a declarat Cristian Mercioniu pentru Economedia.

Antreprenorul susține că capacitatea de producție nou creată este o scalare a unui proiect pilot derulat lângă Pitești, Argeș, iar atunci când va fi pe deplin implementată va putea prelucra până la 25.000 tone lână brută. Astfel, conform antreprenorului, se va rezolva o problemă de importanță strategică pentru creșterea oilor în România: valorificarea unui subprodus care este în prezent clasificat ca deșeu de categoria a III-a.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Potrivit lui, din lână se pot face și vor fi făcute materiale de construcții, precum izolații de mai multe tipuri de densități și cu mai multe domenii de utilizare, produsele se vor putea folosi și în industria auto, iar produsele derivate și deșeurile vor putea fi de asemenea folosite. De exemplu, potrivit lui, lanolina este un produs căutat în industria farma și cosmetică. Iar din deșeuri vor fi produși peleți pentru agricultură, îngrășământ bio care se folosește și la culturile bio, lâna fiind bogată în azot, spune el.

Investiția va fi localizată în comuna Făgețelu, Județ Olt. Este estimat ca prima capacitate să fie operațională în trimestrul II 2024, iar finalizarea completă a proiectului să fie în primul trimestru al anului 2025. „În momentul acesta, undeva anul viitor pe vremea asta ar trebui să fie deja gata primele linii de spălare și procesare. Dar perioada de investiție este de 2 ani, conform proiectului”, spune Mercioniu.

Investiția se va ridica la circa 30,8 milioane de euro (29.536.281 euro cheltuieli eligibile la care se adaugă 1.236.773 euro cheltuieli neeligibile) și ea va fi susținută cu un ajutor de stat printr-un grant acordat prin HG 059/2022 (schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare) de 75% din cheltuielile eligibile – astfel, statul va finanța investiția cu circa 22 de milioane de euro.

Fabrica va consta din hală de producție de peste 12.000 mp, 3 linii de spălare a lânii brute, 2 linii de prelucrare lână în produse nețesute, linii de peletizare și compostare, linii de extracție a lanolinei și stație de epurare și recirculare a apei industriale. Fabrica va fi susținută și de un parc fotovoltaic pentru producția a energie regenerabilă cu putere instalată de peste 1MW, conform companiei.

Mercioniu spune că a discutat deja cu o mare parte din asociațiile de crescători de ovine și a reușit să strângă în timp foarte scurt o cantitate de lângă de circa 15.000 tone, în contextul în care România declară în prezent că produce anual doar 36.000 de tone.

Conform companiei, materia primă – lâna brută – va proveni din România. „Colectarea se va face de la fermieri printr-o rețea dezvoltată împreună cu asociațiile de creșterea oilor. În prezent există scrisori de intenție care acoperă 15.000 tone și care vor fi concretizate în contracte cu prețuri și cantități multianuale care prevăd o creștere până la acoperirea capacității de producție a fabricii. Sistemul va oferi trasabilitate de la fermier până la fabrică cu o planificare clară a livrărilor și plăților și, mai ales, va prelua toată lâna indiferent de calitate pentru a fi prelucrată. În stabilirea exactă se urmărește conlucrarea strategică cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și cu asociațiile de crescători de oi pentru a se clădi un ecosistem viabil economic pe termen lung în beneficiul tuturor părților implicate – fermieri, asociații, procesator și utilizatorii finali. De altfel Ministerul Agriculturii a fost de un real sprijin oferind datele și contactele necesar în procesul de elaborare a proiectului și rămâne un partener strategic în dezvoltarea afacerii”, arată compania.

În contextul în care mai mulți critici spun că lâna românească nu este cea mai calitativă, Mercioniu spune că nu este aceeași situație și în cazul materialelor de construcții. „Când vorbim despre lână românească pentru țesături poate criticii au dreptate. Dar când vorbim de lână pentru construcții nu e nicio diferență cu lâna de calitat. În industria izolațiilor, lâna are aceeași calitate”, spune el.

Eco Partnersheep Insulation SRL este o firmă înființată în anul 2020, cu afaceri în 2021 de numai 299.943 lei (în creștere cu 46% față de 2020) și un profit de 264.778 lei (creștere de 33%), conform datelor consultate de Economedia pe platforma Termene.roCompania are un singur angajat. La Ministerul Finanțelor, compania a înregistrat ca obiect „Cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii”, în timp ce la Registrul Comerțului obiectul de activitate este „Fabricarea de textile nețesute și articole din acestea, cu excepția confecțiilor de îmbrăcăminte”.

Cristian Mercioniu (circa 47 de ani) este principalul asociat al companiei (99,8% din capitalul social). El a locuit șase ani în Spania și a lucrat într-o agenție imobiliară, iar în 2006 s-a întors în România și a început să facă tranzacții cu terenuri. Mercioniu s-a remarcat când era Director General New Residence. Înainte de criză, compania a dezvoltat case pe terenuri din Măgurele, lângă București, însă a reușit să vândă doar patru dintre acestea, în 2011, la prețuri mici, deoarece piața imobiliară s-a prăbușit, după cum scria Economica.net. Ulterior, compania a dezvoltat și ansamblul imobiliar New Residence din Drumul Taberei. Frații Cristian și Liviu Mercioniu, alături de câțiva britanici, au înființat și fondul britanic de investiții ARDC, care controlează compania British Romanian Investment Partenership.

Opt companii au fost selectate pentru a primi finanțare printr-o schemă multianuală de granturi de la bugetul de stat derulată de Ministerul Economiei, pentru investiţii iniţiale ale companiilor din industria prelucrătoare, în valoare totală de 300 de milioane de euro, prevăzute pentru 2022 şi 2023.

Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), organizație ce reprezintă firme cu capital românesc care desfășoară activități de producție, a atras luni atenția că Ministerul Economiei a gestionat în mod defectuos acordarea de ajutoare de stat prin schema de finanțare a industriei prelucrătoare prin acordarea lor către „firme de apartament” și spune că acest lucru „duce la pierderea încrederii în capacitatea ministerelor de a gestiona fonduri din bani publici”. Asociația dă și un exemplu: faptul că una din firmele care va primi ajutor de stat are o cifră de afaceri de 5.100 lei, cu un profit de 541 lei și urmează să facă primească ajutor de stat pentru a realiza o „investiție viabilă” în producție cu o valoare cuprinsă între 26-45 milioane de euro.

Ministerul Agriculturii a afirmat că una dintre companiile care va primi ajutor de stat, cu o valoare de 182 milioane lei, este Eco Partnersheep Insulation, pentru construcția „celei mai mari fabrici de procesare a lânii din Europa în România”, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Ministerul Economiei a răspuns oamenilor de afaceri și a transmis că se susțin investițiile în noi companii de producție, iar ajutorul de stat este acordat pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiție inițială în favoarea unei noi activități economice.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Sunt in Marea Britanie mii de case care au podurile caselor izolate cu lana naturala, conducte ziduri etc… Ma bucur sa vad astfel de initiativa in Romania, asta pe langa un profit, la productia de materiale izolante pentru constructii de case sau indiferent ce cladiri, poate chiar izolatii pentru ferme sau pt altfel de intrebuintari care nu imi vin in minte acum, ar castiga si ciobanii care pur si simplu o arunca, poate le vine idea de face chiar ciorapi de lana sa doteze armata , poate alte servicii care folosesc uniforme…

  2. proiectul e super. dar daca tot salarii mizere de 400-500 euro vor da, vor trebui sa se orienteze catre piata asiatica pentru forta de munca.

    dati salarii decente romanilor! de la 800-1000 euro in sus!

    si lasati-ma cu vesnica replica productivitatea. intr-o fabrica de acest gen, productivitatea e la fel, sau chiar mai mare decat in vest!

  3. Bună ziua aș fi interesat, eu an trecut am avut un centru de colectare a pieilor și a lanii!!! Cu se poate lua legătura cu cineva cu care se poate discuta despre asta?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.