Schimbările structurale ale pieței muncii nu vor ocoli nici România, arată cel mai recent raport al World Economic Forum, numit „Viitorul locurilor de muncă 2025”, despre care Economedia a scris aici, aici și aici.
Accesul digital tot mai vast, creșterea nivelului de trai și fragmentarea geoeconomică din ce în ce mai mare sunt considerate a fi factorii principali care vor influența piața muncii din România în perioada 2025-2030, arată raportul World Economic Forum.
Una din trei companii care își desfășoară activitatea în România menționează adoptarea unor reglementări mai stricte în domeniul antitrust și al concurenței drept un factor care le va influența modelele de afaceri în următorii cinci ani, aproape dublu față de media globală.
Circa 76% dintre companiile din România identifică lacunele de competențe de pe piața muncii drept un obstacol cheie în calea transformării, alături de provocările legate de atragerea de noi talente în industrie.
Pentru a găsi un răspuns la aceste preocupări, 94% dintre angajatori intenționează să investească în creșterea nivelului de competențe al forței de muncă, o pondere mai mare decât cea a colegilor lor de la nivel global (85%).
Companiile din țară anticipează, de asemenea, angajarea de personal cu noi competențe (79%) și accelerarea procesului de automatizare (68%) ca fiind strategii-cheie în ceea ce privește forța de muncă în următoarea jumătate de deceniu. La nivel global, companiile consideră că 39% dintre abilitățile angajaților se vor schimba, iar în România companiile consideră că 37% dintre abilități se vor schimba până în 2030.
În consens cu macrotrendurile identificate la nivelul global și companiile românești identifică că afacerile pot fi transformate de aceleași lucruri și anume de extinderea accesului digital, creșterea costului vieții, creșterea prețurilor sau inflației și eforturi sporite și investiții pentru reducerea emisiilor de carbon.
Trendurile de tehnologie care conduc la transformarea muncii identificate de companiile românești sunt: tehnologiile AI și de procesare a informațiilor, roboții și sistemele autonome și generarea stocarea și distribuția de energie.
Companiile românești consideră că posturile cheie de care va fi nevoie pentru îmbunătățirea afacerilor vor fi specialiștii în AI și învățare automată și project managerii. În schimb, angajatorii consideră că vor fi afectate de dispariție roluri precum angajații în contabilitate, evidență contabilă și salarizare, muncitorii la asamblare și în fabrici, directori generali și de operațiuni și auditorii.
În prezent, în anul 2025, angajatorii consideră că principalele abilități pe care ar trebui să le aibă angajații sunt gândirea analitică, reziliență, flexibilitate și agilitate, dar și leadership și influență socială.
În 2030, însă, angajatorii consideră că acestea se vor schimba și principalele abilități necesare vor fi inteligența artificială și big data, reziliență, flexibilitate și agilitate, gândire creativă, competențe tehnice, rețele și securitate cibernetică.
Angajatorii români consideră va fi nevoie de politici publice pentru a îmbunătăți disponibilitatea talentelor, precum finanțare pentru reskilling și upskilling și îmbunătățiri aduse sistemului educațional public.