Ciucă: Pensiile nu trebuie să fie mai mari decât salariile / Ciolacu nu crede că pensiile mari ar trebui să se majoreze cu același procent ca pensiile mici

Marcel Ciolacu si Nicolae Ciucă sursa foto: Captură video

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că ordonanța privind reglementarea pensiilor speciale urmărește ca nicio pensie să nu fie mai mare decât salariul. În ceea ce privește criteriul de vârstă pentru pensionare, se va urmări o „abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens”.

„Este foarte clar că trebuie să ne asumăm ca prin această ordonanță să producem acele corecții de disciplină financiară astfel încât pensiile să nu mai fie mai mari decât salariul”, a afirmat Ciucă, care a vizitat împreună cu Marcel Ciolacu uzina Iveco din Petrești, Dâmbovița.

În ceea ce privește criteriul de vârstă – care „a produs o anumită temere în sistem” – acest lucru se „va produce într-o abordare graduală, fără să existe o decizie abruptă în acest sens”.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În acest context, Ciucă a făcut apel la datoria de a „împărtăși” cu generația următoare „moștenirea” de care fiecare angajat beneficiază după ce a lucrat într-un sistem, „indiferent dacă este civil sau militar”:

  • „Fiecare dintre noi, când ajungem la o anumită vârstă, indiferent unde ne desfășurăm activitatea, ajungem la un anumit nivel de înțelepciune profesională și atunci avem această datorie, cel puțin de conștiință personală, astfel încât să dăm înapoi unui sistem care ne-a format și de la care am beneficiat de tot ceea ce am realizat în viață minimum de cunoștințe profesionale.
  • Într-un sistem, indiferent că este civil sau militar, trebuie să lăsăm după noi o moștenire, moștenirea nu poți să o lași decât împărtășind cu cei care fac parte din generația care urmează să ne ia locul mâine sau poimâine”.

Ciucă a evitat să înainteze orice cifră legată de majorarea pensiilor sau a salariilor până când nu există datele pentru viitorul buget.

Marcel Ciolacu a afirmat că nu crede că pensiile foarte mari ar trebui să se majoreze cu același procent ca cele mici.

„Mi se pare incorect să măresc o pensie de 18.000 cu 2.700 lei și o pensie până în 2000 de lei, nominal, cu foarte puțin, chiar dacă este același procent”, a spus el, adăugând că există „mai multe variante”, pe care nu a dorit însă să le detalieze.

În opinia sa, ordonanța pe energie „este prioritatea 1” deoarece de aici se pornește cu construcția bugetului, urmată de ordonanța pentru pensiile speciale asumată ca jalon în PNRR.

„Este normal să știm ce economii facem de la pensiile speciale”, a spus Ciolacu, subliniind însă că „pensiile militarilor nu sunt pensii de serviciu, niciunde în lume, sunt pensii ocupaționale”

Ciolacu: Este evident că va trebui mărit salariul minim pe economie

Liderul PSD a mai declarat că, având în vedere că o treime dintre români sunt plătiți cu salariul minim pe economie, acesta trebuie majorat.

„Așa se face în orice economie dacă vrem să ne ținem plus valoarea în România și românii în România. Nu există altă abordare economică niciunde în lume”, a susținut el.

În ceea ce privește prețul la energie, „dorim o reglementare parțială dacă nu totală astfel încât să fie sustenabil atât pentru populație cât și pentru economie”, a continuat Ciolacu, adăugând că „nu neapărat prețul mare la energie deranjează, cât fluctuația”.

În aceste condiții, „este evident că pe o perioadă determinată trebuie să luăm o decizie corectă și să venim cu un preț sustenabil și predictibil”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Curios e ca unii politicieni descopera aritmetica acum.
    Dar despre cumurzi ce ne spuneti?
    Tot o pensie speciala si aici!

    Rog a observa un fenomen in desfasurare.
    Exista acum 100.000 de pensii speciale pe care Guvernul le va rezolva la Sf. Asteapta.
    În devenire este o alta ramura de speciali.
    Din cei circa 1,5 mil.bugetari sunt 350.000 de bugetari care pe lângă salariu au si pensie in acelasi timp. Adică Cumularzii.
    Aceasta categorie specială a primit in 2022:
    – 10% indexare pensii din 01.01.2022,
    – indexare salar de bugetar in 2022- 25%,
    – plus cca 11 % de la 01.01.2023 cum s-a antepronuntat Ciuca & Ciolacu.
    Cat fac indexarile astea la Cumularzi?
    41% in 366 de zile!
    Cum adică?
    Bugetarii primesc!
    Specialii primesc! Politicienii primesc! Cumularzi primesc 41%!
    Nu primesc nimic pensionarii si profesorii! 40% din populația Ro!

    Hai cu pensiile speciale la băieți!

  2. Suntem buni numai la taxe și impozite mari pe salariile mari,nu?du-te la un contabil și vezi cum stă treabă,boule agramat!

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.