Compania de Drumuri aplică restricții pentru camioane, marți și miercuri, de la ora 12 00 la ora 20 00 în județele cu avertizare cod portocaliu de caniculă pentru ,,protejarea asfaltului”. Sunt 21 de județe din Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei pe care transportatorii nu vor putea circula pe rețeaua de drumuri naționale, excepție făcând mărfurile perisabile, produsele sub temperatură controlată, animale vii, carburanți etc. Restricțiile nu se aplică și pe Drumurile Expres ( 41 kilometri din DEx 12 Slatina -Balș) și Autostrăzi aprox. 950 de kilometri în total.
,,Măsura este adoptată pentru protejarea și conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformațiilor majore ireversibile (ce implică și pierderea stabilității straturilor rutiere) care pot apărea pe rețeaua rutieră, ca efect al desfășurării traficului greu în condițiile climatice de caniculă.” a transmis CNAIR.
Practic, în intervalul de 8 ore, transportatorii care nu intră în categoria excepțiilor trebuie să staționeze în parcări, deși pe rețeaua de drumuri naționale sunt foarte puține parcări amenajate. În plus, pentru a avea aer condiționat în cabină trebuie să stea cu motorul pornit și să modifice programul de transport pentru a suprapune pauza de odihnă obligatorie cu intervalul restricției (12 00 – 20 00). Astfel, pe Centura Bucureștiului CNAIR de-abia acum amenajează prima parcare modernă de lungă duratăiar pe Autostrada A 3 București-Ploiești nici acum nu sunt deschise spațiile de servicii cu toalete. Mai mult de atât, restricția de 8 ore afectează lanțul logistic/livrările. De exemplu, industria auto. La uzinele Dacia și Ford sunt transporturi cu piese/componente auto și autovehicule noi către dealeri pentru țară și la export care nu vor ajunge la intervalul estimat din cauza acestor restricții. Despre proiectul european parcări sigure și securizate, dar pe Autostrăzi și Drumuri expres, citiți aici.De asemenea trebuie luate în calcul și orele bune pe care transportatorii de mărfuri le așteaptă în cozile de la frontiere, în cazul curselor externe.
,,Din cauza creșterii temperaturilor zilnice peste valoarea de 36 °C sunt necesare a se institui restricții de circulație pe drumurile naționale care tranzitează zonele sub avertizare de cod portocaliu. Aceste restricții au la bază avertizarea meteorologică emisă de către ANM prin care se menționează că luni (17 iulie), în Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei valul de caldură va persista, iar canicula se va intensifica. Valul de caldură și disconfort termic va persista marți (18 iulie) în regiunile vestice, sudice și sud-estice, iar miercuri și joi (19-20 iulie) în cele din jumătatea sudică a teritoriului. Se vor înregistra temperaturi în general de 37-39 °C. Astfel, în perioada 17-19 iulie, intervalul orar 12:00 – 20:00, va fi restricționată circulația autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone pe drumurile naționale din județele Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Prahova, Giurgiu, Ilfov, Olt, Dolj, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Arad, Timiș, Caraș Severin, Bihor, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași.
–Pe sectoarele de drumuri expres și autostrăzi traficul se va desfășura în condiții normale.” a transmis CNAIR.
În 2022 și 2023, Compania de Drumuri și distribuitorii de carburanți au deschis parcări moderne concesionate pe coridorul Nădlac – Constanța, iar pe viitor promit și spații speciale amenajate cu dușuri ,însă până la ajunge în parcările de pe Autostrăzi, transportatorii tot trebuie să folosească rețeaua de Drumuri Naționale pe care se aplică aceste restricții de caniculă.