Compania de Drumuri a decis să elimine proiectarea din trei contracte de autostrăzi și drumuri expres deja semnate și să mute această etapă într-o nouă procedură de licitație pentru proiectare și execuție, arată instituția într-un răspuns transmis Economedia. „Contractele de servicii aferente obiectivelor invocate: Drumul Expres Focșani – Brăila, Autostrada Pașcani – Suceava, și Autostrada/ Drum Expres Craiova – Filiași – Târgu Jiu includ prevederi contractuale care permit CNAIR ca etapele de proiectare ulterioare Studiului de Fezabilitate (Proiect pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de Construire, Proiect Tehnic de Execuție) să fie incluse într-un viitor contract de proiectare și execuție”, a răspuns Compania de Drumuri pentru Economedia. Astfel, CNAIR încearcă să „grăbească” anumite proiecte, prin scoaterea la licitație pe FIDIC Galben (Proiect Tehnic și Execuție). Serviciile de proiectare prinse în contractele inițiale nu vor mai fi, astfel, nici decontate.
Unul dintre contractele din care va fi scoasă proiectarea este Drumul Expres Focșani – Brăila, cunoscut ca „Milcovia Expres”. Firma de proiectare Acciona (Spania) fusese desemnată să deruleze Studiul de Fezabilitate și Proiectul Tehnic. Contractul a fost semnat în vara anului 2020 și avea termen de finalizare decembrie 2022. Ultimul termen pentru predarea documentației este octombrie 2024, după 9 acte adiționale. Însă în cele din urmă CNAIR nu mai așteaptă și predarea proiectului tehnic, etapă prevăzută în contractul semnat în 2020 și va scoate proiectul la licitație pe FIDIC Galben (Proiect Tehnic și Execuție), după cum a scris deja Economedia AICI. Comunicatul CNAIR la semnarea contractului pentru Studiu de Fezabilitate și Proiect Tehnic aici. Potrivit declarațiilor oficiale, CNAIR va scoate la licitație și partea de proiectare, deși era prinsă în contractul cu Acciona. Astfel, licitația pentru proiectare și execuție ar urma să fie lansată peste aproximativ 2 luni, după cum anunțase miercuri, 15 mai, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Scrioșteanu.
Un alt contract din care se vor scoate serviciile de proiectare este cel pentru Autostrada Pașcani – Suceava. Aici, Studiul de Fezabilitate și Proiectul tehnic sunt realizate de Asocierea Search – Egis, iar termenul de predare este ianuarie 2025, prelungit după 18 Acte Adiționale față de termenul inițial, octombrie 2022. (Detalii, AICI). Asocierea Search – Egis a beneficiat aici și de suplimentarea sumelor din contract. La începutul anului 2023, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu explica într-un interviu la Prima TV că secțiunea Pașcani – Suceava va fi lansată în licitație pentru execuție în 2023, ba chiar în prima jumătate a anului 2023. În martie, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, vorbea deja despre lansarea licitațiilor „pentru proiectare și execuție”.
Cel de-al treilea contract din care se vor scoate serviciile de proiectare este cel pentru Drum Expres Craiova – Filiași – Târgu Jiu. Proiectant este tot Asocierea Egis -Search, care are luna octombrie termen de finalizare documentație tehnică, după 12 acte adiționale. Contractul pentru documentația tehnică (studiu de fezabilitate și proiect tehnic) a fost semnat pentru 20 de milioane lei.
CNAIR transmite că „a acționat în conformitate cu prevederile și clauzele contractelor de servicii aflate în vigoare”. În acest sens, instituția subliniază faptul că serviciile de proiectare nerealizate în cadrul contractelor de servicii nu vor fi decontate. Nu este clar însă care este valoarea financiară a contractului și valoarea finală, precum și cuantumul modificării financiare în urma eliminării proiectului tehnic. Compania de Drumuri a evitat să dea un răspuns clar. „Având în vedere faptul ca sunt în curs de pregătire documentațiile de licitație pentru achiziția serviciilor de proiectare și execuție a lucrărilor, considerăm că publicarea valorilor aferente serviciilor de proiectare ce nu vor fi decontate în cadrul Contractelor de Servicii este confidențială deoarece aceste valori se vor regăsi în valoarea estimată de către CNAIR pentru viitorul contract de proiectare și execuție”, se arată în răspunsul CNAIR pentru Economedia.