Consiliul pentru companii mici şi mijlocii solicită Ministerului de Finanţe să clarifice condiţiile în care o microîntreprindere se încadrează la plata impozitului pe venit

taxe sursa foto: Pexels/ Nataliya Vaitkevich

Consiliul Național pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii din România (CNIPMRR) solicită Ministerului Finanțelor să clarifice condiţiile în care o microîntreprindere se încadrează la plata impozitului pe venit, după ce clarificările cu care a venit Ministerul în această săptămână nu au fost lămuritoare.

CNIPMMR arată că, din analiza dispozițiilor legale, sunt identificate mai multe probleme care nu sunt clarificate prin proiectul de OUG.

Conform consiliului pentru IMM-uri, nu este clarificat cine aplică impozitul pe venitul microîntreprinderilor în situația în care până la 31.12.2023, două persoane erau asociate în două microîntreprinderi, ambele cu peste 25%, dar ulterior și-au împărțit societățile fiecare rămând cu câte una. Potrivit Codului Fiscal pâna la 31.03.2024, fiecare trebuie să decidă care microîntreprindere va aplica impozitul pe venit, și fiecare va alege microîntreprinderea pe care o deține. În acest caz nu este clar ce se întâmplă cu celalaltă societate, în care a fost deținător de părți sociale pâna la 31.12.2023, dar în prezent nu mai are nicio legătură.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

De asemenea, este necesară clarificarea definiției microîntreprinderii din Codul Fiscal, astfel cum a fost modificată prin OUG nr. 115/2023, din cauza neclarității art. 47 alin. 1 lit. h.

Potrivit art. 47 alin. 1  Codul Fiscal ”În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

h) are asociaţi/acţionari care deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi este singura persoană juridică stabilită de către asociaţi/acţionari să aplice prevederile prezentului titlu.

Din modul de redactare rezultă că dacă o societate nu a avut la data de 31.12.2023:

– asociaţi/acţionari care deţineau, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot

– şi nu este singura persoană juridică stabilită de către asociaţi/acţionari să aplice impozitul pe venit,

Rezultă asyfel că nu se încadrează în categoria microîntreprinderii, deoarece nu a îndeplinit cumulativ condițiile prevăzute de lege. Dacă a avut asociați care dețineau sub 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot nu este microîntreprindere.

Forma corectă a lit. h) ar fi: ”este singura persoană juridică stabilită de către asociaţi/acţionari să aplice prevederile prezentului titlu, în cazul în care are asociaţi/acţionari care deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot în condițiile alin. 11.

CNIPMMR mai subliniază modul în care Ministerul Finanțelor înțelege să trateze impozitarea cifrei de afaceri mai mari de 50 de milioane de euro, fără să reglementeze definitiv și fără nicio posibilitate de interpretare a tratamentului acestei impozitări, raportat la reprezentarea accizei la calculul impozitului minim pe cifra de afaceri. Această clarificare este esențială pentru sectorul de distribuție tradițională de bunuri din România și pentru întregul comerț tradițional și toți operatorii economici implicați pe lanțul valoric al produselor accizabile, arată Consiliul.

CNIPMMR mai cere clarificarea situației în care 2 persoane juridice sunt legate prin deținerea indirectă a peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot de către o persoană fizică în condițiile literei c) de la art. XXV, pct. 3 din proiect, și dacă există legatura cu persoanele afiliate, conform Codului Fiscal.

Totodată, CNIPMMR mai cere ca în acest an să nu mai existe nicio modificare în ceea ce privește condițiile de încadrare în categoria de microîntreprindere și a procentului de impozitare pentru asigurarea predictibilității sistemului fiscal.

Amintim că o nouă scădere a pragului la microîntreprinderi va fi discutată cu Comisia Europeană. Reprezentanții CE vin săptămâna viitoare la București.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: