Construcțiile au crescut cu 6,1% în prima jumătate a anului, dar lucrările de infrastructură au scăzut. Avans puternic pentru construcțiile rezidențiale

constructii, santier, muncitori Sursa foto: Facebook/ FMI

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 6,1%, în primul semestru al anului, propulsat de construcțiile rezidențiale. În schimb, construcțiile inginerești (de infrastructură) au scăzut sub nivelul din perioada stării de urgență, arată datele publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Iunie 2021 comparativ cu mai 2021

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 11,4%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+12,5%), lucrările de reparaţii capitale (+10,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+8,5%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti (+16,2%), clădirile nerezidenţiale (+15,0%) şi la clădirile rezidenţiale (+1,0%).

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,0%, creştere înregistrată la lucrările de construcţii noi (+0,7%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 3,3%, respectiv cu 2,6%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale (+1,9%) şi la construcţiile inginereşti (+0,5%). Clădirile rezidenţiale au scăzut cu 9,0%.

Iunie 2021 comparativ cu iunie 2020

Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a crescut pe total cu 10,1%. Pe elemente de structură, creştere s-a înregistrat la lucrările de construcţii noi (+20,2%). Lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 7,7%, respectiv cu 6,2%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: clădirile rezidenţiale (+40,4%), clădirile nerezidenţiale (+3,2%) şi la construcţiile inginereşti (+1,5%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut pe total cu 11,1%. Pe elemente de structură lucrările de construcţii noi au crescut cu 21,3%. Scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-5,4%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-3,5%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: clădirile rezidenţiale (+39,3%), construcţiile inginereşti (+4,8%) şi clădirile nerezidenţiale (+3,6%).

Perioada 1.I-30.VI.2021 comparativ cu perioada 1.I-30.VI.2020

Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută a crescut pe total cu 6,1%. Pe elemente de structură lucrările de construcţii noi au crescut cu 14,0%. Scăderi s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale (-10,6%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-7,6%). Pe obiecte de construcţii, clădirile rezidenţiale au crescut cu 27,7%. Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 0,4%, respectiv cu 0,1%.

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,8%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+10,0%). Lucrările de reparaţii capitale şi lucrările de întreţinere şi reparaţii curente au scăzut cu 10,2%, respectiv cu 7,9%. Pe obiecte de construcţii, o creştere a avut loc la clădirile rezidenţiale (+17,4%). Clădirile nerezidenţiale şi construcţiile inginereşti au scăzut cu 1,9%, respectiv cu 0,1%

Sursa foto: Facebook/ FMI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *