Cristian Pistol, membru PNL a fost numit director general pe mandat de 4 ani la conducerea CNAIR, potrivit deciziei Consiliului de Administrație. Pistol ocupa funcția de director general interimar încă din septembrie 2021 când liberalul Dan Vâlceanu, ministru interimar al Transporturilor a decis înlocuirea Marianei Ioniță (detalii aici). În urmă cu aproape doi ani, Pistol a fost numit având și funcția de consilier al premierului Florin Cîțu și a fost sprijinit de PNL Ilfov, prin secretarul de stat Ionel Scrioșteanu care răspunde de infrastructura rutieră.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

La concursul pentru mandatul de 4 ani al Directorului General, Cristian Pistol a concurat cu Gabriel Budescu, director general adjunct- director tehnic, Bogdan Pascu (fost director adjunct), Mircea Pop (fost director general).

Reușite și rateuri în mandatul lui Pistol

În mandatul lui Cristian Pistol, Ministerul Transporturilor, prin CNAIR a reușit să închidă contractele pentru A1 Sibiu – Pitești și A1 Lugoj – Deva, practic cea mai importantă rută comercială a României Nădlac 2 – București – Constanța, toate contractele fiind în proiectare și execuție. De asemenea, 12 din cele 13 loturi ale Autostrăzii A7 Ploiești – Pașcani au contracte de execuție semnate, 10 loturi dintre Buzău și Pașcani fiind atribuite UMB cu șanse foarte mari de deschidere în 2025, înaintea termenului din PNRR. Dezvoltarea rețelei rutiere cu firme din România și încurajarea constructorilor autohtoni serioși, implicit o concurență reală pentru „marii” din UE și, mai nou, din Turcia este extrem de importantă pentru că profitul realizat rămâne aici, nu se transferă la companiile-mamă. Tot în mandatul său, CNAIR a reziliat (poate prea târziu) contractele cu Tirrena Scavi pentru primul lot al Drumului Expres Craiova – Pitești, Pasajul Cernica și Centura Timișoara Sud (licitația pentru DN 2 – A2 încă nu e relansată).

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Pe de altă parte, într-un an și jumătate de mandat, CNAIR condusă de Pistol nu reușește/nu dorește să semneze și ultimul Lot al Autostrăzii A0 Nord,  (licitația a fost lansată încă din iunie 2019). Totodată, Pistol nu reușește să pună pe roate contractul de proiectare semnat cu Consitrans pentru Autostrada Ploiești – Brașov. Lui Pistol i se poate reproșa și întârzierea mare pentru Autostrada Transilvania – lotul cu Tunelul Meseș cu licitație reluată sau a treia licitație pentru proiectarea Autostrăzii Brașov – Bacău. Un alt eșec păstorit de Pistol și mai ales de ministrul Sorin Grindeanu este Autostrada Sudului Craiova – Filiași – Lugoj. La un an de la lansarea licitației doar două contracte sunt semnate. În mandatul lui Pistol, CNAIR cu largul concurs WeBuild a ratat două termene de inaugurare la Podul Brăila: decembrie 2021 și decembrie 2022.

Dincolo de toate acestea, marele test al Ministerului Transporturilor și al CNAIR pentru anul 2023 și anii următori va fi asigurarea finanțării pentru autostrăzile din PNRR și Programul Transport dacă PSD și PNL pun mai presus interesele unor privilegiați cu pensii speciale și renunță la miliardele de euro pe care Comisia Europeană le dă pentru dezvoltarea întregii țări. 

Notă: Banii din PNRR pentru autostrăzi sunt din împrumuturi.