Criza generată de pandemie i-a făcut mai prudenți pe antreprenorii români: jumătate dintre ei își verifică frecvent partenerii de afaceri (Studiu)

semnare contract pixabay Sursa foto: Pixabay

Criza generată de pandemia COVID-19 i-a făcut pe antreprenori mai prudenți: aproximativ 50% dintre aceștia verifică incidentele de plată, procesele sau statusul privind insolvența ale clienților lor, măcar o dată la 2 luni, arată datele analiștilor de la KeysFin.

Peste 70% dintre antreprenorii locali obișnuiau să își verifice partenerii de business la 6 luni sau chiar mai rar de atât, iar, atunci când o fac, cei mai mulți nu cunosc care sunt informațiile cheie prin care pot identifica din timp potențialele probleme, arată un studiu KeysFin, companie activă pe piaața de pe piața locală de business information. Antreprenorii iau în considerare datele disponibile online, fără o analiză amănunțită, limitându-se de cele mai multe ori la o simplă căutare pe Google și la informații de bază, cum ar fi cifra de afaceri și evoluția ei, rezultatul net, numărul de angajați. Cu toate că antreprenorii români nu își verifică constant partenerii de business, criza fluxurilor de numerar generată de pandemia COVID-19 i-a determinat pe tot mai mulți dintre aceștia să acorde o atenție mai mare comportamentului financiar al clienților și furnizorilor, arată analiștii. Astfel, dacă la începutul pandemiei putini antreprenori români făceau astfel de verificări, în special in situația încheierii unui nou parteneriat comercial, după un an dificil, antreprenorii au devenit mai prudenți, astfel că 50% dintre aceștia verifică incidentele de plată, procesele sau statusul privind insolvența ale clienților lor, măcar o dată la 2 luni.

 

Antreprenorii noi, cei mai afectați de lipsa informațiilor

Aproximativ 763.000 de companii nefinanciare și-au raportat rezultatele financiare la 2019, dintre care 704.000 erau microîntreprinderi. Chiar dacă numărul microîntreprinderilor nefinanciare a crescut față de 2018 când existau 676.000, ponderea acestora în total s-a menținut la 92% și aproape 25% dintre acestea (189.000) au avut cifra de afaceri din 2019 egală cu zero. Microîntreprinderile reprezintă categoria de companii care înregistrează cele mai multe plăți restante, însumând 43% din total, în timp ce companiile mari și cele mici au avut fiecare câte 20% din total, iar companiile medii au înregistrat doar 17% din totalul plăților restante în 2019, potrivit studiului anual KeysFin „Condițiile de business din România“.

KeysFin a lansat și o aplicație pe această temă: KeysFinder e gândită să ofere acces la informații precum o serie de indicatori de solvabilitate, lichiditate, profitabilitate sau detalii despre proceduri de insolvență și dosare în justiție, care vin în completarea datelor cu caracter general despre entitățile economice din România.