Cum pot fi atrase investiții în plină pandemie. Comuna Ciugud a concesionat cinci terenuri în zona industrială

zona de dezvoltare ciugud foto Catalin Căda free to use

O administrație locală din județul Alba a reușit să concesioneze 5 terenuri pentru investiții în zona de dezvoltare economică, în anul 2020, în plină epidemie de coronavirus.

Zona de dezvoltare economică Ciugud (foto) a fost extinsă în anul 2020 cu 12 hectare, împărțite în 24 de parcele cu suprafațe de aproximativ 5.000 de metri pătrați sau mai mult.

Reprezentanții Primăriei Ciugud au declarat pentru Economedia că în anul 2020 și începutul anului 2021, au fost încheiate 5 noi contracte de concesiune, pentru o suprafață de aproape 5,5 hectare.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

De asemenea, administrația negociază acum un nou contract cu o firmă cu activitate în domeniul textilelor, pentru o investiție pe o suprafață de aproximativ 10.000 de metri pătrați.

  • ”În plus, în 2020, au început demersurile pentru vânzarea terenului pe care o companie belgiană a construit în ultimii 2 ani o unitate de producție. Procedurile legale s-au finalizat în 2021” a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Dan Lungu.

Concesiunea și apoi achiziția condiționată de îndeplinirea obligațiilor

Procedura inițială după care companiile pot obține un teren la Ciugud este concesiunea. Ulterior, pot cumpăra terenul de la primărie, însă abia după ce finalizează investiția și administrația se asigură că acestea au respectat toate condițiile impuse. Prețul este stabilit de un evaluator și ajuge la aproximativ 15 euro pe metrul pătrat.

Printre altele, primăria cere ca sediul social să fie în Ciugud, iar investițiile realizate să fie prietenoase cu mediul. De asemenea, primăria solicită un  plan de afaceri serios din care să rezulte că firmele generează locuri de muncă.

Acolo își au sediul în prezent peste 30 de companii, care asigură aproape 1.000 de locuri de muncă, iar suprafața pe zonei de dezvoltare ajunge la 45 de hectare (inclusiv zona nouă).

Este vorba despre companii din industria alimentară, textilă, logistică, producție publicitară, transport, curierat și altele. Toate plătesc bugetului local peste un milion de euro anual (peste 80% din veniturile comunei), bani pe care primăria îi înmulțește folosindu-i pentru a cofinanța proiecte europene.

Comuna are una dintre cele mai mari rate de absorție din România și rivalizează la acest capitol cu multe orașe.

  • ”Oferim multe oportunități pentru investitori: plan urbanistic bine conturat, parcele cu toate utilitățile, facilități economice în funcție de nivelul investiției dezvoltate, posibilitatea de a cumpăra terenul, transport pentru angajați integrat în zona metropolitană a municipiului Alba Iulia, o grădiniță modernă în zona de dezvoltare economică și nu în ultimul rând oferim asigurarea că suntem o administrație prietenoasă și corectă” a spus primarul Gheorghe Damian.

De asemenea, spune primarul, părerea investitorilor contează pentru planurile de dezvoltare administrativă.

Zona de Dezvoltare Economică Ciugud este una de tip „greenfield”, construită de la zero pe o fostă pășune și se află în imediata apropiere a Autostrăzii Sebeș-Turda și a DN 1.

Pășunea și DNA-ul

Zona de dezvoltare economică a fost înființată pe o pășune de 100 de hectare. Gheorghe Damian a declarat că patru ani i-a luat până când a reușit să aducă primii investitori.

Primarul Gheorghe Damian, foto Alba24

Era 2005 când lucrurile au început să se miște, nu însă înainte de o vizită la DNA, unde a fost chemat după reclamațiile unor săteni care îl acuzau că îi lasă fără pășunea comunală.

  • ”Oamenii nu înţelegeau la vremea respectivă ce poate însemna o zonă industrială, erau alimentaţi de poveşti că zona aia îi poluează și că le va aluneca satul în Mureș (râul curge în apropiere – n.red.). Le-am spus celor de la DNA exact ce vrem să facem, m-am dus cu cifre și am explicat”, spune Damian.

În zona de dezvoltare au început să apară firme din domeniul alimentar, al producţiei de cablaje pentru cele mai mari macarale din lume, firme de construcţii, automotive, societăţi de transport și de curierat.

Ciugud înregistrează acum multe alte premiere pentru mediul rural românesc, de la automate de plată a taxelor și impozitelor, drumuri asfaltate peste câmp până la terenurile agricole ale oamenilor, cel mai modern teren de golf din România și până la o școală smart, unde sunt disponibile pentru copii cele mai avansate tehnologii de învățare.

Foto: Cătălin Cădan

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: