Cum s-a modificat sistemul de impozitare pentru veniturile obținute din chirii, în regim Airbnb și Booking

Bucuresti, vedere aeriana, panorama Bucuresti, blocuri Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Anul 2021 vine cu modificări în ceea ce privește impozitarea veniturilor din chirii, în regim Airbnb sau Booking, explică specialiștii. Impozitarea veniturilor pe care contribuabilii le obţin în acest fel se calculează în funcţie de normă de venit, a declarat Corina Mîndoiu – partener asociat, Departamentul de Impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY România, în cadrul unui eveniment online.

“O modificare foarte importantă ce va avea loc cu veniturile anului 2021 se referă la veniturile din chirii, acele venituri pe care le obţineam în regim Airbnb sau Booking. Până acum aceste venituri erau încadrate în categoria veniturilor din chirii şi se aplica o cotă forfetară de 40% atunci când calculam impozitul pe venit. Începând cu anul acesta, în eventualitatea în care închiriem între 1 şi 5 camere, în regim Airbnb sau Booking, acesta înseamnă că închiriem camerele într-un interval de minimum 24 de ore şi până la 30 de zile, atunci aceste venituri sau impozitul aferent acestor venituri se calculează în funcţie de normă de venit. Ceea ce înseamnă că deja autorităţile locale au eliberat norme de venit pentru aceste tipuri de venituri. Aceste venituri vor fi impozitate cu cota de 10% aplicată la norma de venit specifică pentru localitatea unde se află imobilul”, a spus Corina Mîndoiu, citată de Agerpres.

Ea a precizat că, în eventualitatea în care sunt cel puţin 6 camere închiriate, se intră în sfera veniturilor din activităţi independente şi se va ţine contabilitate în partidă simplă, respectiv contribuabilul va acţiona similar cu un PFA, va trebui să estimeze veniturile prin intermediul declaraţiei unice şi să depună în anul 2022, probabil tot până pe 25 mai, declaraţia unică de regularizare a veniturilor. Corina Mîndoiu a spus că fiecare proprietare va trebui să completeze şi să deţină o fişă de cazare. Această fişă de cazare nu trebuie înregistrată la autorităţi, dar va fi un document justificativ pe baza căruia se va completa declaraţia unică. De altfel, aceasta a amintit și că termenul de depunere a declaraţiei unice se apropie, contribuabilii având la dispoziţie aproximativ o lună pentru a depune declaraţia și pentru plata impozitului pe venit şi contribuţiile sociale.

O altă modificare se referă la veniturile obţinute din străinătate în calitate de administrator, cenzor, membru de bord sau alte funcţii similare. Dacă un contribuabil deţine o astfel de funcţie într-o companie din străinătate şi îşi desfăşoară activitatea acolo venitul este considerat având natură de venit salarial. Până la 31 decembrie 2020 acest venit în continuare se declara prin prisma declaraţiei unice, iar de la 1 ianuarie 2021 aceste venituri vor fi şi subiect de contribuţii sociale în cuantum de 35% aplicate direct la veniturile brute.

Sursa foto: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *