Creșterea taxelor în sectorul HoReCa prevăzută în noul program de guvernare va încuraja mai degrabă munca la negru și evitarea fiscalității, decât o colectare eficientă a veniturilor, consideră Crina Ciocian, managing partner al lanțului de cafenele Meron.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Economedia ia pulsul pieței pe subiectul momentului în România și îi întrebăm pe antreprenori și pe alți reprezentanți ai mediului de afaceri cum se vede, din economia reală, programul trasat de noul guvern Bolojan și cum îi afectează.
Crina Ciocian menționează că măsurile vin într-un context în care antreprenorii din HoReCa sunt deja afectați de costuri operaționale ridicate.
“Din perspectiva mea, ca antreprenor în HoReCa privesc cu reținere programul de guvernare. Noi ridicări de taxe, în contextul în care costurile noastre operaționale au crescut constant în ultimii doi ani, ne va afecta și mai mult, cu siguranță”, spune Crina.
Aceasta menționează că, de câțiva ani, antreprenorii sunt “permanent în gardă” din cauza tensiunilor politice si a modificărilor fiscale.
“Consider că în orice economie sănătoasă, segmentul întreprinderilor mici și mijlocii este coloana vertebrală a ocupării forței de muncă, iar IMM-urile ar trebui susținute prin reducerea birocrației, acces la finanțare și predictibilitate fiscală, nu neapărat prin subvenții directe masive. Ne dorim stabilitate, predictibilitate și o colectare corectă a taxelor din întreaga industrie. Este frustrant că noi, ca antreprenori privați, ne străduim să eficientizăm fiecare leu, investim continuu în formarea angajaților de mulți ani de zile și în calitatea serviciilor, iar în același timp companii de stat care pierd anual sume imense sunt susținute fără condiții clare de performanță”, menționează Crina Ciocian.
Cât despre efectele noilor măsuri, aceasta anticipează că majorarea taxelor va încuraja mai degrabă munca la negru și evitarea fiscalității, decât o colectare eficientă a veniturilor.
“În alte state, precum Franța, Germania, Spania, Olanda sau Italia, industria HoReCa este tratată ca o ramură strategică, industrie suport, sprijinită prin TVA redus sau alte deduceri, fiscalitate predictibilă și controale aplicate unitar tuturor operatorilor. România poate învăța din aceste modele și poate transforma bunele intenții în acțiuni, pentru a crea un mediu de afaceri stabil, corect și competitiv”, spune Crina.
Aceasta mai menționează că antreprenorii se așteaptă ca statul să aibă un management mai eficient.
“Prin proiectul The Woman sunt în contact cu multe femei antreprenor, iar semnalele și așteptările sunt aceleași: ne dorim să muncim în continuare, să creăm locuri de muncă, să construim proiecte sustenabile. Avem nevoie ca statul să fie mai eficient în management, asemenea unei companii”, spune antreprenoarea.
“În cei aproape 10 ani de când Meron este prezent pe piață, am demonstrat ce înseamnă un IMM românesc construit sănătos, cu viziune pe termen lung și respect pentru comunitate. Am generat locuri de muncă stabile, am format profesioniști în ospitalitate, am investit constant în educație, traininguri și inovație”, spune Crina Ciocian, adăugând că business-ul a crescut într-un mediu adesea impredictibil, cu schimbări legislative bruște și lipsă de sprijin real pentru mediul privat.
“Cred că statul ar putea să învețe de la multe IMM-uri: disciplină financiară, responsabilitate în utilizarea resurselor și orientare către performanță, asemenea unei companii bine conduse”, conchide antreprenoarea.