Statul român a achitat abia în jur de 30% din sumele pe care se angajase să le plătească către furnizorii de energie, spune Daniela Dărăban, Directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE). Aceasta a participat la Conferinţa News.ro Energy road – Energie la tine acasă.
“Statele au intervenit cu diferite pachete de măsuri. România a ales ca, printre puţinele state, să nu adopte un pachet de măsuri cu impact direct asupra bugetului. Credem că acolo e problema reală. A ales un pachet indirect. Dacă majoritatea statelor au ales o reducere a taxelor din factură, care se va resimţi imediat în gradul de colectate la buget, România a ales să aplice un pachet format din măsuri de plafonare şi compensare cu impact indirect. Statul a lăsat toată presiunea finală pe furnizori, ulterior compensând furnizorii prin măsurile decise, alocând aceste fonduri ulterior”, a explicat Daniela Dărăban, citată de News.ro.
“Noi am aplicat aceste măsuri. Statul român nu a plătit, de fapt, nici 30% din sumele pe care a decis să le aplice ca măsuri de reducere a impactului la consumatorul final. Restul presiunii financiare este la nivelul furnizorilor, care în continuare se lovesc de preţuri mari pe piaţa en-gros, achiziţionează în continuare energie la acest preţ, plătesc tariful de distibuţie, plătesc tariful de transport, plătesc taxele, TVA, nu există întârzieri la aceste plăţi, dar statul român are întârzieri greu explicabile.
Statul trebue să îşi îndeplinească obligaţiile de plată pe care le-a asumat cu termene foarte clare către furnizori”, a mai precizat Daniela Dărăban.
“Statul are întârzieri greu explicabile. Pe la cinci luni, birocrația nu mai e o explicație. Dacă ai ales să aplici aceste măsuri, trebuie să ți le asumi”, a spus Dărăban.
La întrebarea reprezentantei industriei, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a spus că statul face eforturi și s-ar fi făcut plăți către peste 120 de furnziori în luna noiembrie și decembrie.