De ce regionalizarea trebuia să existe în PNRR și nu e

Romania regiuni de dezvoltare sursa Calea Europeana 1

Aplicarea PNRR aduce din nou în discuție subiectul regionalizării României care, în mod logic, ar fi trebuit să reprezinte una dintre marile mize ale acestui mega-proiect. Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, recunoaște franc situația. “Noi nu am putut să punem în PNRR niște reforme unde nu exista un consens în Coaliție, și vă dau un exemplu. Dacă ar fi fost după mine aș fi pus regionalizarea României. România a funcţionat acum cu o struțo-cămilă de județe prea mici pentru a fi capabile să ia fonduri europene, dar care au această structură închistată politic – în fiecare partid există opoziție la așa ceva, și a propus și Emil Boc, și Traian Băsescu, și Liviu Dragnea, și USL-ul. Toată lumea și-a propus să facă regionalizarea și s-au blocat într-un fel sau în altul. (…) Aș fi vrut să o punem și ar fi necesară României, dar nu puteam să o pun în PNRR știind că sunt foarte mari șanse să se blocheze.”

Fără regionalizare, care ar produce o reală descentralizare administrativă, birocrația centrală va fi permanent un obstacol în calea dezvoltării. Există primari atât PNL, cât și PSD care simt pe pielea lor ce mecanisme greoaie are acum statul atunci când un municipiu și o comună ar dori să se comaseze voluntar, de exemplu, pentru a legaliza astfel expansiunea naturală a marilor orașe. Referendumul local nu funcționează, fiindcă, în general, oamenii nu mai vor să vină la urne. Acum câteva luni, la Buzău, un asemenea referendum nu a adunat decât 10% dintre locuitorii municipiului și ai comunei cu care urma să se comaseze.

PNRR ar fi putut constitui catalizatorul acestui tip de evoluție. Din păcate, momentul  fost ratat, iar ce a rămas este infim. “Ce am pus pe partea de reformă administrativă, de pildă sunt niște consorţii administrative în care statul român ar trebui să încurajeze UAT-urile (unitățile administrativ-teritoriale – n.n.) să se comaseze voluntar, să se asocieze pentru anumite cheltuieli. Este o nouă lege a zonelor metropolitane care ar trebui să facă mai funcțională chestiunea asta, dacă noi avem curaj, noi, politicienii, și oamenii care ne votează, evident, și ne dau mandat să facem regionalizarea, ar fi foarte bine. Dar asta este un răspuns la întrebarea noastră dacă statul român va fi mai suplu, mai flexibil”, a declarat Crisitian Ghinea la conferința „PNRR, un proiect de țară de 30 de miliarde de euro. Își permite România să rateze ultimul tren spre economia viitorului?”, organizată de compania Sierra Quadrant.

Foto: Calea Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *