Directorul Aeroportului Otopeni: Estimăm aproximativ 11 milioane de pasageri până la finalul anului, față de aproape 15 milioane din 2019/ Aglomerație și probleme din cauza lipsei investițiilor din ultimii ani

Aeroportul Otopeni Sursa foto: CNAB

Aeroportul Otopeni estimează un trafic aerian de aproximativ 11 milioane de pasageri până la finalul anului, la 80-85%, față de aproape 15 milioane de pasageri înregistrați în 2019, anul de referință înainte de pandemia COVID, a anunțat directorul general al Companiei Aeroporturi București, George Dorobanțu, luni, la Ghimbav.

Datele pentru primele patru luni arată că traficul aerian este undeva la 80% din aceeași perioadă a anului 2019, inclusiv războiul din Ucraina ducând la o creștere semnificativă încă de la începutul lunii martie.

Șeful celui mai mare aeroport din România a recunoscut și problemele de aglomerație cauzate de infrastructura/capacitatea depășită, dar a anunțat și investiții masive pentru următorii 3-5 ani.

„Față de 2019, ne așteptăm să fie la 80, poate chiar 85 %, pentru noi, în cifre absolute asta înseamnă undeva la vreo 11 milioane de pasageri poate 11,5 milioane față de 14,6- 14,7 milioane cât am avut în 2019….extrem de mult judecând după capacitatea pe care o avem. Cu un ochi râdem, cu unul plângem, râdem că și-a revenit sectorul ( n.r. aviația comercială) cu altul celălalt plângem pentru că deja au început să apară probleme, aglomerațiile, se vede lipsa investițiilor de-a lungul timpului, însă noi spunem că gestionăm puțin mai bine chestiunile acestea și ne pregătim pentru o perioadă de 3-5 ani cu investiții masive la nivelul CNAB-ului”, a spus Dorobanțu.

Investițiile la care se referă șeful Aeroportului Otopeni s-ar ridica la 800 de milioane de lei pentru lucrări de infrastructură aeroportuară. Sistematizarea suprafeței de mișcare a celui mai mare aeroport din România va permite operarea, fără restricții și a avioanelor de capacitate mare, 4 E, Airbus A340 și A350 sau Boeing B777 și B787Cea mai mare parte a acestei sume – cca. 773 milioane lei – urmează să fie investită în programul de sistematizare a suprafeței de mișcare a AIHCB în vederea creșterii capacității operaționale și asigurării conformării cu prevederile Regulamentului European 139/2014. Totodată, vor fi extinse platformele 1 și 2 de parcare a aeronavelor și se va realiza o nouă cale de rulare paralelă la Pista 1, obținându-se astfel creșterea atât a numărului de poziții de parcare cât și a capacității de operare a aeroportului. O altă procedură de licitație este organizată pentru extinderea către nord a Platformei 1.

Aeroportul Otopeni, cel mai mare aeroport din România, a înregistrat anul trecut un trafic de aproape 7 milioane de pasageri, în creștere cu 55% față de 2020, dar la jumătate față de 2019 când au fost aproximativ 15 milioane de pasageri, anunță Compania Aeroporturi București (CNAB). În 2021, la Otopeni au fost înregistrate peste 70.000 de mișcări de aeronave (aterizări și decolări), în creștere cu 38% față de 2020. Clasamentul celor mai apreciate aeroporturi din țară poate fi regăsit aici.

Sursa foto: CNAB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *