Economia chineză a înregistrat o creştere peste aşteptări în primul trimestru

China Sursa foto: Unsplash / Camillo Corsetti Antonini

Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat o creştere de 4,8% în primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele publicate luni de Biroul Naţional de Statistică, depăşind estimările analiştilor de 4,4% şi peste avansul de 4% înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut, informează AFP, potrivit Agerpres.

Debutul surprinzător de puternic al începutului de an a făcut ca Produsul Intern Brut al Chinei să crească cu 1,3% în ianuarie-martie 2022 comparativ cu trimestrul precedent, comparativ cu estimările analiştilor privind un avans de 0,6%.

Chiar dacă este vorba de date preliminare, cifrele privind evoluţia PIB-ului Chinei sunt urmărite cu atenţie ţinând cont de ponderea gigantului asiatic în economia mondială.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Cu toate acestea, analiştii avertizează că datele pentru luna aprilie vor fi mult mai slabe, în condiţiile în care carantina din Shanghai şi alte oraşe afectează activitatea economică. Guvernul de la Beijing este hotărât să oprească răspândirea COVID-19, însă măsurile au perturbat grav transporturile şi lanţurile de aprovizionare, ceea ce a obligat numeroase companii să oprească activitatea. Aceste dificultăţi se adaugă celor care există deja de mai multe luni: consum redus, înăsprirea reglementările în mai multe sectoare precum imobiliare şi tehnologie, şi incertitudinile legate de situaţia din Ucraina.

Economia chineză se confruntă cu “provocări importante”, a recunoscut un înalt responsabil economic într-o conferinţă de presă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

În luna martie, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 3,5% în ritm anual, adică cea mai puternică scădere de după luna aprilie 2020, atunci când gigantul asiatic tocmai ieşea din primul val de pandemie.

Izolările din luna martie au afectat dur cheltuielile de consum, în special în magazine şi restaurante, a subliniat Rajiv Biswas, analist la cabinetul IHS Markit (S&P Global). Potrivit acestuia, consecinţele carantinei din Shanghai sunt importante pentru consumul, deoarece locuitorii din această metropolă au cele mai mari venituri disponibile din China.

La rândul său, producţia industrială nu a crescut decât cu 5% luna trecută, faţă de un avans de 7,5% în primele două luni ale anului. Rata şomajului a crescut cu 5,8% în luna martie, faţă de 5,5% în ianuarie şi februarie. În rândul locuitorilor din mediul urban, rata şomajului a atins un record absolut de 6,2% în luna februarie.

În ceea ce priveşte investiţiile de capital fix, creşterea lor a încetinit în primele trei luni ale anului până la 9,3%, faţă de 12,2% în ultimele trei luni ale anului trecut.

Pentru ansamblul acestui an, autorităţile de la Beijing şi-au fixat drept obiectiv o creştere de aproximativ 5,5% a Produsului Intern Brut, ceea ce ar reprezenta pentru China cel mai slab ritm de creştere de la începutul anilor 1990. Având în vedere contextul actual, acest obiectiv pare în prezent imposibil de atins, a apreciat economistul Larry Hu.