Electrica Furnizare vrea să împrumute 1,5 miliarde lei de la bănci, după ce statul n-a plătit firmelor sumele compensate în facturi

energie electrica, curent, retea electrica, stalp Sursa foto: Parlamentul European

Electrica Furnizare, parte a grupului Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, vrea să împrumute 1,5 miliarde lei de la bănci, în contextul în care statul încă n-a virat furnizorilor sumele pentru compensarea facturilor la energie.

Acționarii Electrica Furnizare se vor întâlni în data de 21 martie pentru a aproba acest împrumut, care se află pe ordinea de zi a ședinței Adunării Generale a Acționarilor.

„Mandatarea reprezentantului Electrica, având în vedere calitatea Electrica de acționar al societății Electrica Furnizare SA (EFSA), pentru participarea în AGEA EFSA și pentru exprimarea votului favorabil (“pentru”) cu privire la aprobarea unui plafon total de finanțări pe termen scurt care să poată fi contractate de către EFSA în cursul exercițiului financiar 2022 de la instituții bancare (bănci comerciale sau instituții financiare internaționale – IFI) pentru finanțarea activității curente în suma de până la 1.500.000.000 RON (care include sumele care sunt/vor fi aprobate până la data desfășurarii ședinței AGEA), cu garanția Electrica, valoarea garanției furnizate de Electrica fiind de maximum 1.650.000.000 RON (care include garanțiile care sunt/vor fi aprobate până la data desfășurării ședinței AGEA), conform prezentei notei de fundamentare”, arată convocatorul de ședință.

Furnizorii de energie nu au primit până acum niciun ban de la stat pentru compensarea facturilor, iar toată schema de sprijin este finanţată din noiembrie până acum de către companii, a afirmat, marţi, Dana Dărăban, director executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Ea a susţinut că întârzierea decontării va crea o presiune mare pe cash-flow-ul companiilor de furnizare.

La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, întrebat în aceeaşi conferinţă de ce statul nu a decontat banii către furnizori la timp, el a precizat că acest lucru se va întâmpla după ce facturile vor fi întocmite conform legii.

În replică, Dărăban a arătat că decontarea trebuie făcută independent de situaţiile punctuale.

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a precizat că responsabil pentru decontarea furnizorilor este Ministerul Energiei. El a afirmat că Ministerul Finanțelor a dat banii necesari în acest scop, dar că nu s-a decontat niciun leu. „Întrebați-l pe domnul Popescu”, a conchis el.

Electrica, cele mai mari amenzi

Protecția Consumatorilor a anunțat recent că a amendat cu 450.000 lei mai multe companii furnizoare de energie, pentru că au emis facturi incorecte. Economedia a obținut de la ANPC lista integrală a companiilor sancționate și amenzile primite de fiecare dintre acestea. Electrica, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, a cumulat jumătate din aceste amenzi. Amenzile primite de Electrica se ridicau la un total de 220.000 de lei. Unele din amenzile primite de companie au fost pentru că Electrica Furnizare a emis facturi către consumatori fără să aplice măsurile legale de compensare și plafonare a prețului.

De altfel, și Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a sancționat Electrica Furnizare și Gaz Vest cu câte o amendă contravențională de 200.000 de lei, pentru nereguli în facturarea energiei electrice și a gazelor naturale în luna noiembrie.

Electrica Furnizare le-a promis clienților că le va acorda retroactiv și integral clienților facilitățile prevăzute de lege privind plafonarea și compensarea facturilor la energie, după ce anterior a trimis facturile aferente lunii noiembrie fără a le include.

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *