Facturi mai mari la energie, de la 1 ianuarie 2023, pentru cei care nu au contractele pe numele lor / Exemple de creșteri

factura, facturi, bancnote, lei, bani Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Unii consumatori de energie din România nu vor beneficia de noua plafonare a prețului la gaze și electricitate începând cu 1 ianuarie 2023, din cauză că nu au contractul pe numele lor, atrage atenția Asociația Energia Inteligentă.

La 1 ianuarie 2023 urmează să intre în vigoare legea care aduce noi măsuri de protejare a consumatorilor de gaze și energie electrică. Această lege aduce o nouă construcție a modului în care se aplică plafonarea prețului la consumatorii casnici.

O modificare importantă a legii o reprezintă  faptul că plafonarea prețului se va aplica doar la locuința de reședință/domiciliul al titularului de contract.

Astfel, consumatorii vor achita pentru locuința de reședință/domiciliu, un preț plafonat cu TVA inclus:

  • la gaze de 0,31 lei/kWh,
  • la energie electrică în funcție de consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 sau în funcție de consumul lunar realizat anul acesta:
    • 0,68 lei/KWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă până în 100 kWh (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022)
    • 0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza declaraţiei pe propria răspundere, pentru întreg consumul realizat;
    • 0,68 lei/kWh, în cazul clienţilor casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de

învăţământ, pentru întreg consumul realizat;

  • 0,68 lei/kWh, în cazul clienților casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învațământ, pentru întreg consumul realizat
  • 0,8 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă între 100.01 și 255 kWh diferența peste 255,01 kWh se achită la nivelul prețului din contract sau a prețului mediu de achiziție a furnizorului (de precizat că această prevedere se aplică retroactiv de la 1 septembrie 2022),
  • 0,8 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă între 100.01 și 255 kWh diferența peste 255,01 kWh se achită la un preț de 1,3 lei/kWh de al data de 1 ianuarie 2023
  • 1,3 lei/kWh dacă a consumat în medie în anul 2021 sau consumă în luna respectivă peste 300 kWh de al data de 1 ianuarie 2023
  • prețul din contract pentru orice altă locuință în afara celei de reședință/domiciliu.

Atenție! Asociația atrage atenția că consumatorul trebuie să realizeze obligatoriu o cerere și o declaraţie pe propria răspundere care trebuie să fie înaintată către furnizor. De precizat că pretul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus  documentele menționate.

Având în vedere că această lege încă nu este promulgată și publicată în Monitorul Oficial, dar și faptul că ne găsim în preajma sărbătorilor de iarnă, când oamenii au alte preocupări, se va ajunge în situația în care mulți dintre consumatori nu vor trimite cererile specificate în lege către furnizori. Asta va face ca cel puțin în luna ianuarie și februarie 2023, mulți consumatori să nu beneficieze de aceste avantaje prevăzute de lege, subliniază Asociația.

Clientul casnic care are atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu poate beneficia de prețul plafonat prevăzut de lege o singură dată fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum și va beneficia de preț plafonat doar de la începutul lunii următoare.

În România există multe situații în care contractele de vânzare-cumpărare gaze și energie electrică sunt rămase pe foști proprietari care au vândut locuința, dar noul proprietar nu și-a schimbat contractul, sunt multe cazuri în care nu s-au realizat succesiuni sau sunt situații în care românii au mai multe locuințe închiriate. În toate situațiile de acest gen facturile la gaze și electricitate care vor veni din luna ianuarie 2023, vor aduce creșteri enorme ale valorii facturii (o creștere de pânp șa 4 ori).

Asociația exemplifică câteva cazuri prezentate de clienți:

  • Client care are o garsonieră, unde are și domiciliul și are reședință într-o casă de 150 mp
Proprietar Gaz+Energie electrică Decembrie 2022

Lei/lună

Gaz+Energie electrică Ianuarie 2023

Noua Lege

Lei/lună

Garsonieră            533 lei            533 lei
Casa        1.472 lei         5.468 lei
  • Client care a vândut o casă și nu s-a operat modificarea pe noul proprietar și locuiește într-o altă casă
Gaz+Energie electrică Decembrie 2022

Lei/lună

Gaz+Energie electrică Ianuarie 2023

Noua Lege

Lei/lună

Fost proprietar, care a rămas cu contractul pe numele lui        1.162        4.438
Proprietar        1.162        1.162
  • Chiriaș care locuiește într-un apartament de 3 camere
Gaz+Energie electrică Decembrie 2022

Lei/lună

Gaz+Energie electrică Ianuarie 2023

Noua Lege

Lei/lună

Chiriaș           820        3.222

Asociația Energia Inteligentă aduce astfel la cunoștiința oamenilor importanța transmiterii unei cereri specifice, până la data de 31 decembrie 2022, către furnizorii de electricitate și/sau gaze, astfel încât aceștia să beneficieze de plafonarea revăzută de lege. În lipsa acestei cereri, dar care poate face doar după promulgarea Legii plafonării,  unii consumatori nu vor beneficia de noua plafonare a prețului la gaze și electricitate începând cu ianuarie 2023.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Comentarii

  1. Persoanele care stau in chirie, cu contract legal, inregistrat la ANAF, sint tot cetateni, ai acestei tari, si au dreptul la un pret plafonat. Pentru acesti chiriasi, cum se rezolva, situatia.?

  2. Bună.
    Îmi puteți spune vă rog cum se procedează în următoarea situație?
    Sunt proprietar a 3 locuințe : cea in care stăm, cea in care am stat și acum stau copii acolo și casa părintească dobândită prin act de vânzare cumpărare cu drept de uzufruct în care stau părinții. Toate aceste proprietăți sunt în familie, nu sunt închiriate spre alte persoane!
    Mulțumesc frumos.

    • Parere personala: incheiati contracte de furnizare pe numele copilului, respectiv a unui parinte. La furnizorii mari se poate si online. Se completeaza o declaratie pe proprie raspundere in care completati situatia in care va aflati, sau daca nu o gasiti, bifati rubrica “Altele” si completati acolo fiu / fiica respectiv parinte – uzufruct viager. Respectivii pot dovedi o legatura cu adresa unde stau (domiciliu sau viza de resedinta)?
      Sau nu faceti nimic si asteptati sa se renunte la toata nebunia asta…. cu riscul de a plati scump…

  3. Daca ai sub 100 kw platesti 0.68 lei pe kw, daca ai 101 kw platesti totul la 0.8 lei nu doar ce ai depasit. Parca e amenda.
    Daca ai media pe 2021 peste 300kw, chiar daca in 2022 este sub 300kw, tu platesti 1.3 lei pe kw indiferent daca consumi sa zicem 100kw. Tot a amenda seamana si asta.
    Ce idioti fac legile astea?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *