UE pregătește restricții de urgență la importurile de cereale din Ucraina și cedează astfel la presiunea Poloniei, României, Ungariei și Slovaciei în legătură cu afluxul de produse alimentare ieftine, arată Financial Times, care citează surse din cadrul Comisiei Europene.
Măsurile aflate în discuție ar interzice importurile acestor produse până în luna iunie în cele patru state membre care se învecinează cu Ucraina, plus Bulgaria, cu excepția reexportului către alte state membre ale UE sau părți ale lumii, a declarat un oficial de rang înalt al UE.
Von der Leyen a declarat într-o scrisoare adresată liderilor din Polonia, Ungaria, România, Slovacia și Bulgaria că măsurile ar „contracara imediat” deteriorarea situației pentru producătorii lor de grâu, porumb, semințe oleaginoase și semințe de floarea-soarelui.
Această măsură extrem de neobișnuită reprezintă o încercare de a regulariza o serie de măsuri unilaterale luate de un grup de state membre din Europa de Est, care au contestat competențele principale ale UE în materie de politică comercială.
Comisia a declarat că va acționa numai dacă guvernele renunță la măsurile actuale, ceea ce nu au fost încă de acord să facă. Comisia va face acest lucru făcând uz de o competență rar utilizată și va limita noile măsuri de salvgardare doar la câteva state membre și nu la întregul bloc comunitar.
Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia se numără printre statele care au anunțat în ultimele zile interdicții privind produsele alimentare din Ucraina, în ciuda avertismentelor de la Bruxelles că acțiunile lor sunt potențial ilegale. România a cerut miercuri Ucrainei să stopeze ea însăși exportul.
După o întâlnire cu cele cinci țări miercuri seară, comisarul pentru comerț Valdis Dombrovskis și comisarul pentru agricultură Janusz Wojciechowski au declarat că au în vedere o „soluție rapidă”. Într-o declarație comună, aceștia au spus: „Am subliniat importanța urmării rapide a unei abordări comune a UE, mai degrabă decât a unor soluții unilaterale, pentru a evita interdicțiile multiple și soluțiile care pun în pericol piața internă.”
UE a renunțat la tarifele și cotele pentru produsele alimentare din Ucraina, o putere agricolă, după invazia la scară largă a Rusiei de anul trecut. Rezultând din temerile că lumea ar putea rămâne flămândă, regimul era menit să dureze până în iunie anul viitor.
Cu toate acestea, o mare parte din cerealele ucrainene care au intrat în bloc au rămas în țările vecine și au redus prețurile pe plan local. UE dorește să prelungească regimul comercial de război cu Ucraina atunci când acesta va expira, dar versiunea revizuită va avea prevederi mai puternice care să permită UE să ia măsuri pentru a-și „proteja” mai rapid propria piață în viitor, se arată în scrisoarea lui von der Leyen.
Bruxelles-ul va organiza convoaie de camioane, trenuri și barje pentru a transporta cerealele în porturi, de unde vor fi trimise în țările care au nevoie de ele, a declarat un alt oficial. De asemenea, va crește capacitatea fluviului Dunărea. Până acum, mulți operatori comerciali au refuzat să plătească pentru acest transport, deoarece costă mai mult decât comerțul maritim tradițional prin Marea Neagră.
Rămâne neclar cum ar fi finanțat și organizat acest lucru, scrie Financial Times. Spania a încercat să subvenționeze un tren pentru a transporta cereale pe continent, dar a fost mult mai ieftin să importe din America Latină, a declarat oficialul.
Norbert Lins, președintele Comisiei pentru agricultură din Parlamentul European, a declarat pentru FT că Bruxelles-ul ar trebui să cumpere el însuși cerealele și să le expedieze către țările terțe. „Comisia are instrumentele necesare și ar trebui să le folosească”, a spus el.