Fostul Elrond, actual MultiversX din Sibiu, apare în Forbes SUA într-un top 20 global al „blockchain-urilor care nu sunt bune pentru nimic” / Răspunsul companiei: „Ignoranța este la ea acasă și la case mari”

Beniamin Mincu elrond

Start-up-ul MultiversX din Sibiu (denumit anterior Elrond Network) a fost inclus de publicaţia americană Forbes într-un top 20 global al proiectelor bazate pe tehnologia blockchain „care nu sunt bune pentru nimic” pentru că au „o utilitate redusă înafara tradingului speculativ de crypto”, lista fiind publicată alături de o analiză cu titlul „Renaşterea proiectelor crypto-zombie de miliarde dolari”, care arată cum revenirea Bitcoin a dus la o creştere generalizată a pieţei, inclusiv pentru proiectele care au puţini utilizatori, notează Ziarul Financiar.

„Investigaţia noastră arată că deşi doar o mână de blockchainuri înafara Bitcoin şi Ethereum au câştigat o tracţiune semnificativă, există astăzi nu mai puţin de 50 de blockchainuri care se tranzacţionează la valori de peste 1 miliard de dolari.

În urma aprobării de către SEC a ETF-urilor spot de bitcoin, pieţele crypto sunt în plină ascensiune. Cele 20 de blockchainiuri analizate de Forbes, ale căror ambiţii comparabile cu cele ale personajului Don Quijote, variază de la a crea un computer universal mondial sau o reţea de plăţi nedetectabile, au o valoare de piaţă combinată de 116 miliarde de dolari. Majoritatea au puţini utilizatori.

Dar nu vă aşteptaţi ca oricare dintre aceste creaţii să îşi înceteze activitatea prea curând. Cu miliardele care stau în trezoreriile lor, aceste proiecte pot continua să existe ani de zile”, conform analizei Forbes semnate de Steven Ehrlich, Maria Gracia Santillana Linares şi Nina Bambysheva.

„Mai mult, în acestă lume bizară a activelor digitale, bogatele proiecte zombi-blockchain nu trebuie să se îngrijoreze în legătură cu lucruri care ţin companiile tradiţionale în priză. Nu există acţionari sau autorităţi de reglementare care să ceară situaţii financiare. Atâta timp cât există o ofertă amplă de speculatori dispuşi să tranzacţioneze monedele (tokenii), aceste proiecte moarte care totuşi sunt active – blockhain-uri zombie – vor continua să cutreiere peisajul digital”, conform articolului.

Reacția companiei

Reprezentanții companiei MultiversX Labs SRL consideră că topul dat publicității de ediția americană a publicației Forbes la finele lunii marte lansează „aserțiuni făcute fără niciun proces de verificare”, scrie Turnul Sfatului.

În replica celor de la MultiversX, aprecierile publicației americane sunt contracarate cu șapte motive pe baza cărora sibienii arată că rețeaua dezvoltată de ei are numeroase valențe pentru care poate fi folosită, în afară de tranzacțiile cu criptomonede: de la web3, la inteligență artificială sau „spatial computing”.

Acest lucru, arată sibienii, se datorează inovației care stă la baza tehnologiei MultiversX „de aproximativ 1.000 de ori mai scalabilă decât Bitcoin sau Ethereum”. Peste 8.100 de aplicații au fost dezvoltate până în prezent prin rețea, numărul tranzacțiilor depășind 400 de milioane.

Prezent în 40 de țări, MultiversX se prezintă drept unul dintre instrumentele utilizate de numeroase startupuri, asta pe lângă „parteneriatele și susținerea globală” din care sunt amintite cele cu Deutsche Telekom, Google Cloud sau Tencent Cloud.

MultiversX Labs SRL, societatea care dezvoltă critpmoneda Elrond (EGLD) a raportat la ANAF, în 2022, o cifră de afaceri de 12,8 milioane de lei, un profit net de 89 de milioane de lei și active imobilizate în valoare de 172 de milioane de lei (34,4 milioane de euro). Societatea susține că a avut un număr mediu de angajați de 67 de persoane.

În 2021, societatea care atunci purta numele de Elrond Network SRL, raporta o cifră de afaceri de 14,5 milioane de lei și un profit net de 15 milioane de lei, la un număr mediu de angajați de 39 de persoane.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *