Franța a început să livreze gaze către Germania

Redacția oct. 14, 2022 0 comentarii
gaze, aragaz, foc

Joi, Franța a început, pentru prima dată, să trimită gaze direct în Germania, un pas în solidaritatea energetică europeană pentru a depăși reducerea fluxurilor din Rusia, a anunțat managerul rețelei franceze de transport gaze GRTgaz, scrie Le Figaro, potrivit Rador.

“Într-un context de scădere bruscă a livrărilor de gaze rusești către Europa și în cadrul solidarității europene privind securitatea energetică, GRTgaz s-a mobilizat pentru a-și adapta rețeaua și a oficializa o propunere în vederea comercializării unei capacități de transport de gaze din Franța către Germania”, a declarat GRTgaz într-un comunicat.

Primele livrări de gaz odorizat către Germania au început la ora 6 a.m. cu 31 gigawați/zi, trecând prin orașele de graniță Obergailbach (Moselle) pe partea franceză și Medelsheim din Saarland, Germania, la punctul de interconectare al rețelei de gaze, potrivit managerului. Nivelul acestei capacități va fi “evaluat în fiecare zi în funcție de condițiile rețelei”, cu o capacitate maximă de 100 GWh/zi, precizează GRTgaz. În ordinea mărimii, aceasta corespunde puterii a patru unități nucleare și echivalentul a 10% din ceea ce Franța primește zilnic în gaz natural lichefiat (GNL) în cele patru terminale ale sale GNL, potrivit managerului.

În timp ce punctul unic de interconectare de la granița franco-germană a fost proiectat inițial să funcționeze pe direcția Germania-Franța, a fost necesară inversarea fluxurilor pentru a permite această circulație, a mai precizat GRTgaz. “Este istoric, prima dată când Franța urmează să livreze gaze direct Germaniei, până acum am trimis gaz vecinului nostru prin Belgia”, a subliniat Thierry Trouvé, director general al GRTgaz, chestionat de  AFP. Prin urmare, GRTgaz, în colaborare cu transportatorii germani (OGE și GRTgaz Deutschland), a “făcut ajustări tehnice” pentru a “face efectiv fluxul din Franța către Germania”, a continuat managerul de rețea.

La rândul ei, Germania a luat măsuri de reglementare pentru a accepta gazul francez, care este odorizat, cu un conținut de sulf, ceea ce nu este obişnuit pentru industria germană.

Germaniei îi lipsește gazul, de care este foarte dependentă pentru a-și conduce fabricile, nervul său economic. Franța are mai mult decât vecinul său pentru că beneficiază de aprovizionare cu gaz natural lichefiat, în principal din Statele Unite, ceea ce a făcut posibil parțial să-și umple stocurile la 100% pentru iarnă. GRTgaz este al doilea transportator de gaze din Europa, cu 32.500 km de conducte și 640 TWh de gaz transportat.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *