Franța cere UE să recunoască rolul energiei nucleare în lupta împotriva schimbărilor climatice

centrala nucleara cernavoda sursa CNE sursa foto: CNE

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a cerut vineri omologilor săi din UE să recunoască aportul energiei nucleare în lupta împotriva schimbărilor climatice și să includă acest sector în lista investițiilor “durabile” pentru a facilita finanțarea sa, scrie BFM TV.

“Fie luptăm împotriva schimbărilor climatice cu o abordare ideologică și eșuăm, fie luptăm împotriva schimbărilor climatice cu o abordare științifică și în acest caz reușim. Dar aceasta înseamnă recunoașterea valorii adăugate a energiei nucleare”, a declarat Bruno Le Maire, într-o reuniune la Kranj (Slovenia).

Comisia Europeană urmează să propună înainte de sfârșitul anului o listă cu energiile considerate neutre pentru climat și mediu (“taxonomie verde”).

Această clasificare va deschide accesul la finanțarea verde și va oferi un avantaj competitiv sectoarelor recunoscute.

O energie “necesară”

Subiectul divizează statele membre. Dacă Franța, Polonia și Cehia apără atomul, țări precum Germania și Austria se opun ferm, ca și numeroase ONG-uri care invocă o tehnologie riscantă.

“Taxonomia” propusă de Bruxelles ar putea deci să fie respinsă de eurodeputați sau de o majoritate a statelor membre.

În iunie 2019, un grup de experți privind finanțarea durabilă a concluzionat că energia nucleară, care practic nu emite CO2, ar putea “contribui la atenuarea schimbărilor climatice”, fără însă a ajunge la o concluzie în privința potențialelor efecte negative asupra mediului.

Într-un raport din martie, serviciul științific al Comisiei Europene (Centrul comun de cercetare, CCR) a estimat că ‘”nicio analiză nu oferă dovezi științifice că energia nucleară afectează sănătate umană sau mediul mai mult decât alte energii” susceptibile de a fi integrate în taxonomie.

“Nu există niciun motiv ca energia nucleară să nu fie inclusă până la finalul anului în taxonomia europeană”, a susținut Bruno Le Maire.

sursa foto: CNE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *