Goldman Sachs, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din lume, se așteaptă ca Banca Națională a României (BNR) să ducă dobânda cheie până la nivelul maxim de 6,5%, cu un punct procentual mai sus decât în prognoza anterioară, pentru a combate efectele inflației ridicate.
După izbucnirea conflictului, instituția a ridicat prognoza și a estimat o dobândă cheie de 6% în Ungaria, 5,75% în Polonia și 5,50% în Republica Cehă și România și a susținut că riscurile din jurul acestor previziuni au fost înclinate spre sus.
Însă Banca susține că inflația din economiile ECE-4 (Polonia, Ungaria, Republica Cehă și România) continuă să stabilească noi maxime multianuale, războiul Rusia-Ucraina adăugând presiuni suplimentare asupra inflației din ECE. Deși previziunile Goldman Sachs privind inflația din Europa Centrală și de Est erau semnificativ mai mari decât ale celorlaltor actori din piață, înainte de invazie, iar banca le-a crescut și mai mult după invazie, inflația a fost totuși puțin mai mare decât Goldman Sachs s-a așteptat de la începutul conflictului.
Astfel, inflația totală a crescut la 12,3% pe an în Polonia, 8,5% pe an în Ungaria (unde rata mai scăzută a inflației reflectă în principal o înghețare a prețurilor la benzină), 12,7% pe an în Republica Cehă și 10,2% pe an în România.
O parte din surpriză s-a datorat contribuțiilor (chiar) mai mari din partea scumpirilor mai mari la energie și alimente, arată instituția. Mai important, există, de asemenea, dovezi tot mai mari ale unei extinderi a presiunilor prețurilor în ECE și așteptările inflaționiste – atât ale gospodăriilor, cât și ale piețelor financiare – sunt în creștere bruscă.
Prin urmare, Goldman Sachs majorează din nou, acum, prognoza pentru dobânda cheie, astfel: de la 6,00% la 7,50% în Ungaria, de la 5,75% la 7,00% în Polonia, de la 5,75% la 6,50% în Cehia și de la 5,50% la 6,50% în România.
Unul dintre motivele pentru care instituția a ridicat prognoza pentru Ungaria peste cele ale celorlalte economii din ECE este pentru că crede că economia maghiară este mai expusă consecințelor războiului (și, prin urmare, este mai probabil să rămână predispusă la slăbiciunea monedei). Ungaria are o expunere comercială mai directă față de Rusia, este mai dependentă de importurile rusești de energie, are o nevoie mai mare de finanțare externă și, în comparație cu Polonia, este probabil ca migranții ucraineni să compenseze prea puțin la creșterea PIB-ului
Există două motive pentru care Goldman Sachs se așteaptă la o rată cheie mai mică în Republica Cehă decât în Polonia sau Ungaria: în primul rând, condițiile financiare s-au înăsprit cu mai mult (care reflectă o putere mai mare a monedei); și, în al doilea rând, Banca Națională a Cehiei pare reticentă în a crește semnificativ ratele în continuare și a semnalat posibilitatea de a utiliza instrumente valutare ca alternativă.
Pentru România, Goldman Sachs se așteaptă la o înăsprire suplimentară prin coridorul ratei BNR, ceea ce implică necesitatea unei rate de politică monetară mai scăzută.