Grupul EDP începe producția de energie electrice în cel mai mare parc solar plutitor din Europa, în Portugalia

parc solar plutitor edp Foto: EDP/ offshore-energy.biz/

Grupul EDP a anunțat luni începerea producţiei de energie electrică la cea mai mare centrală solară plutitoare aflată pe apa unui lac de acumulare, transmite News.ro. Cel mai mare parc solar plutitor din Europa este localizat în regiunea Alqueva din Portugalia, pe lacul de acumulare al unui baraj. Acesta este al doilea parc solar plutitor construit în Portugalia după proiectul pilot al EDP în Alto Rabagão. Energia produsă de această centrală electrică, cu aproximativ 12.000 de panouri fotovoltaice, va asigura peste 30% din consumul populaţiei din această regiune din sudul Portugaliei.

”La şapte luni de la începerea lucrărilor de construcţie, centrala solară plutitoare a EDP din sudul Portugaliei (Alqueva) este gata să înceapă producţia de energie. Intrarea în exploatare a acestui proiect – considerat cel mai mare din Europa pe un lac de acumulare al unui baraj – reprezintă un pas relevant în dezvoltarea energiilor regenerabile şi consolidează angajamentul EDP pentru inovare şi tranziţie energetică”, anunţă compania.

Parcul solar a fost inaugurat în Portugalia vineri, 15 iulie.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cu aproape 12.000 de panouri fotovoltaice – ocupând 4 hectare, echivalentul a aproximativ 0,016% din suprafaţa totală a lacului de acumulare Alqueva – noua platformă are o putere instalată de 5 MW şi capacitatea de a produce în jur de 7,5 GWh pe an, ceea ce înseamnă că poate asigura alimentarea cu energie a mai mult de 30% din familiile din această regiune din sudul Portugaliei (Portel şi Moura).

Actualul proiect solar presupune o investiţie totală de şase milioane de euro şi se remarcă prin tehnologia solară plutitoare şi conceptul de hibridizare, care permite combinarea energiei solare şi hidroelectrice din barajul Alqueva, spun reprezentanții grupului. Grupul planifică şi instalarea unui sistem de baterii, cu o putere nominală de 1 MW şi o capacitate de stocare de aproximativ 2MWh. Toate aceste tehnologii vor folosi un singur punct de conectare la reţeaua electrică existentă, promovând optimizarea şi eficienţa reţelei, reducând în acelaşi timp impactul asupra mediului.

EDP intenţionează să instaleze până la 154 MW de capacitate regenerabilă într-o fermă hibridă completă, inclusiv 70 MW de panouri fotovoltaice solare plutitoare, ce au fost obţinute de EDPR în recenta licitaţie pentru energie solară plutitoare din Portugalia, dar şi 14 MW de supracapacitate solară şi 70 MW de capacitate eoliană hibrid. Acest proiect va consolida producţia de energie din acest baraj, fiind capabil să producă 300 GWh anual, aprovizionând 92.000 de locuinţe şi evitând emisia a peste 133.000 de tone de CO2.

EDP Renewables (Euronext: EDPR) este al patrulea cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din lume, cu o prezenţă în 26 de pieţe din Europa, America de Nord, America de Sud şi Asia. Cu sediul central în Madrid, Spania şi cu birouri regionale în Houston, São Paulo şi Singapore, EDPR are un puternic portofoliu de dezvoltare, active de primă clasă şi capacitate operaţională de lider de piaţă în domeniul energiei regenerabile. Acestea includ  eoliene onshore, campuri fotovoltaice, eoliene offshore (prin cei 50/50 JV – OW) şi tehnologii comeplementare ce folosesc energie regenerabilă, ca baterii de stocare a energiei şi hidrogen verde.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: