Guvernul aprobă ajutorul de stat pentru Complexul Energetic Oltenia. CEO are nevoie de bani pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră

Complexul Energetic Oltenia Sursa foto: Facebook/CE Oltenia

 

Guvernul a adoptat ordonanța de urgență pentru aprobarea acordării unui ajutor de stat Complexului Energetic Oltenia. Societatea are nevoie sprijin pentru a-și putea achiziţiona certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului trecut. Ministerul Finanțelor va aloca, sub formă de grant, peste 660 milioane de lei. Pe de altă parte, Organizația Greenpeace România atrage atenția de mai multă vreme că factorii de decizie naționali susțin o formă eronată a planului de restructurare și decarbonare CEO, care pune în pericol compania, angajații și viitorul comunității din Gorj,

”Continuăm procesul de restructurare al CEO, iar sumele alocate astăzi vin să confirme faptul că respectăm planul agreat cu Comisia Europeană. CEO este un pilon important al sistemului energetic din țara noastră, dar totodată trebuie să ducem la final planul de restructurare pentru a putea produce energie curată”, a declarat Virgil Popescu ministrul Energiei.

Ministerul Finanțelor va aloca sub formă de grant, la solicitarea Ministerului Energiei, suma de 664 de milioane de lei, în scopul asigurării resurselor necesare acordării ajutorului de stat. Suma e necesară pentru achiziția parțială de certificate de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020.
“Plata certificatelor de CO2 este parte a Planului de restructurare și neplata acestora conduce la compromiterea planului și reforma în producerea energiei electrice precum și întregul proces de decarbonare și tranziție către neutralitatea climatică”, transmit reprezentanții ministerului.

Cu o putere disponibilă de 3570 MW, Complexul Energetic Oltenia este principalul producător de energie din România și contribuie la asigurarea securității energetice naționale, în principal în momentele extreme de secetă prelungită sau în perioade de iarnă cu temperaturi scăzute, perioade în care aportul adus de centralele pe cărbune în structura producției a crescut până la aproape 35%.

 

Greenpeace: formă eronată a planului de restructurare

De ceva vreme, Organizația Greenpeace România arată că factorii de decizie naționali susțin o formă eronată a planului de restructurare și decarbonare CEO, care pune în pericol compania, angajații și viitorul comunității din Gorj, care nu poate accesa fonduri europene pentru tranziția de la cărbune la energie verde. “Compania riscă penalități uriașe dacă nu își cumpără certificatele de emisii. Nota de plată finală poate ajunge la aproape 1 miliard de euro. Soluția vehiculată e fragilă și de moment: un nou împrumut din partea statului român, adică din buzunarele noastre, ale cetățenilor”, se arăta într-un mesaj al organizației. În lipsa unui verdict din partea Comisiei Europene, situația Complexului Energetic Oltenia este critică. România riscă penalități uriașe pentru că nu a prezentat un plan de restructurare și decarbonare bun, atrag atenția reprezentanții ONG-ului. O analiză a Greenpeace România a descoperit că planul, în valoare totală de peste 1,3 miliarde de euro, duce la creșterea emisiilor totale de CO2 ale companiei cu 28% în 2030 față de 2020 și contravine principiilor de acordare a fondurilor europene.

În urmă cu câteva zile, un grup de activişti Greenpeace au format o blocadă în faţa Ministerului Energiei, afişând bannere cu mesajele “Oamenii au viitor, cărbunele nu” şi “Energie regenerabilă, nu cărbune”. Activiştii de mediu ai Greenpeace România solicită Ministerului Energiei să accelereze tranziţia energetică verde în ţara noastră şi, în acelaşi timp, să nu mai acorde, ilegal, sume generoase din bani publici subvenţionării cărbunelui.

Sursa foto: Facebook/CE Oltenia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *