Guvernul olandez le dă fermierilor un ultimatum: fie își transformă fermele pentru a fi sustenabile, fie își schimbă meseria

Ferma, fermieri, guvern olandez Sursă: Unsplash

Fermierii olandezi sunt puşi cu spatele la zid de propriul lor guvern care le-a impus un ultimatum în contextul luptei împotriva schimbărilor climatice: fie îşi transformă fermele pentru ca acestea să fie mai sustenabile fie îşi schimbă meseria, informează AFP, citat de Agerpres.

Noua coaliţie guvernamentală vrea să aloce 25 de miliarde de euro până în 2035 pentru a ajuta sectorul agricol să îşi reducă în mod semnificativ emisiile de azot, un gaz de seră emis în special de îngrăşăminte şi dejecţiile animale. Obiectivul Guvernului este să ajute fermierii să facă trecerea la o activitate extensivă, să se reconvertească profesional, să inoveze sau să se mute, în cazul în care o fermă este amplasată în apropiere de o zonă naturală.

Chiar dacă nu este punctul de plecare al politicii sale, Guvernul de la Haga avertizează că nu exclude varianta exproprierii fermierilor recalcitranţi. Executivul susţine că nu are de ales. Marile proiecte de construcţii, care emit şi ele azot, necesare în contextul crizei de locuinţe au fost suspendate de Consiliul de Stat care a apreciat că ţara emite prea multe gaze cu efect de seră. Obligând sectorul agricol să îşi accelereze tranziţia climatică, Guvernul de la Haga speră să poată relua anumite mari proiecte de construcţii şi în acelaşi timp să reducă cu 50% emisiile de azot până în 2030.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Olandezii sunt conştienţi că ţara lor este prea mică pentru tot ceea ce îşi doresc să facă: agricultură şi industrie înfloritoare, un imens aeroport la Amsterdam-Schiphol, o densă reţea rutieră, locuinţe pentru toată lumea şi, în mijlocul tuturor acestor lucruri, zone Natura 2000 care trebuie protejate.

Acordul semnat de noua coaliţie guvernamentală nu menţionează în mod expres reducerea şeptelului, însă faptul că această măsură este de mult avută în vedere provoacă nemulţumiri în rândul sectorului.

Ţara cu 17,5 milioane de locuitori numără 100 de milioane de păsări, 12 milioane de porci şi patru milioane de bovine. Agricultura este responsabilă pentru 16% din emisiile de gaze cu efect de seră.

Principalul sindicat agricol din Olanda (LTO) recunoaşte că Guvernul are dreptate să aloce miliarde de euro pentru a face sectorul mai durabil dar critică faptul că statul alocă mai multe fonduri pentru a-i despăgubi pe fermierii care încetează activitatea în loc să direcţioneze mai multe fonduri spre inovare.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: