Guvernul va aproba joi Ordonanța de Urgență privind specula

mancare, alimente

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba joi Ordonanța de Urgență privind combaterea acțiunilor speculative și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

„Vom aproba Ordonanța de Urgență privind combaterea acțiunilor speculative și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Este o Ordonanță de Urgență pe care avem datoria să o aprobăm astfel încât să putem să evitam în situații excepționale, situații pe care deja am putut să le vedem întâmplându-se atât în timpul pandemiei de Covid-19, cât și în prima perioada de după declanșării acțiunii militare ruse în Ucraina și avem datoria să ne protejăm cetățenii, să ne protejăm mediul de afaceri”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la finalul ședinței de Guvern.

Guvernul susține că va stabili produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile considerate în situație de risc speculativ ce pot afecta buna funcționare a economiei sau bunăstarea consumatorului.

Reamintim că prin acest proiect de lege Guvernul vrea să reglementeze „specula”, respectiv practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea producției sau a vânzărilor și acumularea de mărfuri în scopul creării de deficit pe piață.

Guvernul susține că va stabili produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile considerate în situație de risc speculativ ce pot afecta buna funcționare a economiei sau bunăstarea consumatorului.

Pentru aceste produse/categorii de produse/servicii vor fi interzise:

a) practicarea unor prețuri nejustificat de mari;

b) limitarea producției sau a vânzărilor;

c) acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.

Executivul nu menționează care vor fi aceste produse, ci spune că ele vor fi stabilite, prin hotărâre de Guvern, pentru o perioadă determinată de timp.

Un exemplu de produse pot fi măștile de protecție și dezinfectanții, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, pentru Economedia. Reamintim că la începutul pandemiei aceste două categorii de produse s-au scumpit puternic, în contextul în care cererea a explodat.

În nota de fundamentare, însă, Guvernul exemplifică prin faptul că în sectoare precum alimentar și farmaceutic, în pandemie, au existat decalaje semnificative de negociere și practici specifice, prin care anumite companii își folosesc poziția de piață în detrimentul altora.

Guvernul mai susține că va reglementa aceste aspecte „referitoare la protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de prețuri și disfuncţionalități evidente ale pieţei”, în perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, starea de alertă sau alte situații de criză stabilite explicit prin acte normative.

Economiștii și marile rețele comerciale au criticat acest proiect de act normativ, spunând că astfel Guvernul va afecta economia de piață și că legea va lăsa loc de abuzuri. (AICI, AICI și AICI)

 

Foto: Food waste combat, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *