Harta proiectelor industriale și logistice. Campion la număr de investiții e Bihorul, județ situat la graniță și beneficiar de investiții în infrastructură

terminal cargo oradea Foto: Ilie Bolojan, Facebook

Aproximativ 650 de proiecte industriale și de depozitare, în valoare de peste 4 miliarde de lei, sunt în diverse stadii de pregătire sau lucrări, conform datelor IBC Focus, companie de consultanță care monitorizează șantiere. Cele mai multe sunt în stadii incipiente, de proiect. În topul județelor cu cele mai multe proiecte rămâne Bihorul, situat la graniță și cu investiții în infrastructură.

Mai precis, în luna mai au fost identificate 652 proiecte industriale, în scădere cu 14,8% comparativ cu luna precedentă, conform datelor centralizate prin platforma Victa. Cumulat, suprafața acestora este de 2 milioane de metri pătrați, iar valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 4,11 miliarde de lei.

Bihorul se menține în topul județelor cu cele mai multe proiecte, cumulând un total de 45 investiții industriale, se arată în sinteza publicată pe platforma proprie, Infohale.ro. De asemenea, un număr însemnat de proiecte a fost identificat și în județe precum Ilfov (45 proiecte), Timiș (33 proiecte), Cluj (30 proiecte) sau Brașov (30 proiecte). La polul opus se poziționează județe precum Botoșani și Mehedinți, cu 4 proiecte monitorizate în luna mai.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

 

 

În ceea ce privește suprafețele alocate pentru proiectele industriale, județul Ilfov ocupă prima poziție pe podium, cu o suprafață de 326.263 mp. Suprafețe considerabile observăm și în județele Iași (peste 255 mii mp) și Arad (peste 198 mii mp).

Spațiile de depozitare și producție se mențin în topul intereselor pentru investitori, iar în mai au fost identificate 370, respectiv 212 proiecte. Datele analizate cu ajutorul VICTA.ro arată și 61 spălătorii auto, 66 atelierelor de reciclare și 66 proiectelor de tip zoo/bio tehnie.

Majoritatea proiectelor au finanațare privată: 667 investiții de investiții din total.

“Și în luna mai se menține trendul deja cunoscut, iar majoritatea investițiilor industriale urmează să demareze, aflându-se în prezent în stadii incipiente. Mai exact, au fost identificate 5 proiecte în intenție, 21 în proiectare, 382 în autorizare și 87 înainte de construcție. De asemenea, au fost înregitrate și 85 investiții în construcție, 33 în amenajare și 41 finalizate”, trasmit reprezentanții IBC Focus.

Printre cele mai ample proiecte se numără o hală de producție, depozitare, cu birouri și parc fotovoltaic din Arad, aflat în stadiul de autorizare. Potrivit VICTA.ro, acesta presupune o investiție estimată la 20 de milioane lei și ocupă o suprafață de peste 145 mii mp.

Un alt proiect important este Parcul industrial 2 Miroslava din județul Iași. Acesta se află în stadiul de amenajare, presupune o investiție estimată la 120 milioane de lei și ocupă o suprafață de 100 mii mp.

În Ilfov se lucrază la un  parc logistic cu 4 hale de depozitare bunuri de larg consum, care ocupă o suprafață de peste 85.000 mp. Proiectul se află în sadiul de construcție, iar investiția estimată atinge suma de 104 milioane lei.

Bihorul vedetă în piața industrială investește în infrastructură

Bihorul, județ situat la graniță și devenit de ceva vreme vedetă pe piața spațiilor industriale și logistice, va dispune de infrastructură nouă și de anul viitor va avea inclusiv un terminal cargo. Compania CTP a început lucrările la hale, la platforme și la căile de rulare ale viitorului terminal din Oradea, conform CJ Bihor.

“Terminalul cargo, alături de aeroport, parcurile industriale, centură, rețeaua de drumuri expres și metropolitane, va reprezenta o ancoră economică pentru județul Bihor”, a subliniat Ilie Bolojan, șeful CJ Bihor.

Terminalul Cargo va putea procesa simultan 4 avioane de categorie C, Airbus A320 sau Boeing 737. S

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: