Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat miercuri că România ar trebui să susțină prelungirea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), propusă de Parlamentul European, însă susține că România ar trebui să fie realistă și să nu depindă de această prelungire, ținând cont de mecanismul complex care ar duce la aprobarea ei.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Ilie Bolojan a declarat că ministerul proiectelor europene trebuie să prezinte situația exactă și măsurile pentru ca România să nu piardă niciun ban din granturi și să ia creditele oferite, deoarece au dobânzi de 4 ori mai mici decât cele pe care le plătește România astăzi pentru banii din piețe.
Ilie Bolojan a ținut miercuri o conferință de presă în care a prezentat bilanțul mandatului de președinte interimar. Citește și: Ilie Bolojan: Avem o criză bugetară. Cu cât se întârzie adoptarea de măsuri, cu atât riscul de corecții bugetare care să însemne inclusiv creșteri de taxe și impozite este mare
Întrebare: Cum poate România să accelereze atragerea fondurilor europene și cum pot fi corectate întârzierile din PNRR?
Răspuns: Parlamentul European a adoptat această propunere (de prelungire a PNRR, n.r.), dar pentru a deveni efectivă e nevoie de aprobarea în parlamentul fiecărei țări a UE, ceea ce e o situație puțin probabilă cel puțin astăzi. Pentru România și pentru toate țările care au întârzieri în proiectele din PNRR ar fi un lucru bun, ar fi o perioadă suplimentare care se câștigă și noi cred că ar trebui să susținem această amânare, dar ar trebui să fim realiști și să încercăm să facem tot ce ține de noi să nu depindem de această posibilă prelungire, dat fiind mecanismul complex care trebuie parcurs pentru ca ea să devină efectivă.
În ce privește măsurile pentru absorbția de fonduri europene, consider că ministerul proiectelor europene trebuie să prezinte o situație exactă și măsurile pentru a rezolva jaloanele întârziate, ca să nu pierdem niciun ban din granturile oferite și să absorbim cât mai mulți bai din creditul pus la dispoziție, pentru că dobânzile la acest credit sunt de 4 ori decât cele pe care le plătește România astăzi pentru banii din piețe.