Pentru 2024, Guvernul stabilește un contingent de 140.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România, potrivit unei Hotărâri de Guvern lansate în dezbatere publică. În 2023, inițial, contingentul fusese de 100.000 de lucrători străini cu permise de muncă, suplimentar ulterior la 140.000. În 2022, contingentul a fost de 100.000.
În prezent, sunt circa 400.000 de lucrători străini beneficiari de permise de muncă ce lucrează cu contracte de muncă în România.
Muncitorii străini sunt aduși de companiile autohtone private și, uneori, chiar și cele de stat. Lipsa locală a forței de muncă a lovit din 2019 și România, după ce Europa Centrală se lovea de această problemă de peste două decenii. Companiile românești se lovesc acum în special de lipsa forței de muncă necalificată.
În țara noastră, motivul principal al crizei forței de muncă este explicat tocmai prin faptul că o mare parte dintre muncitorii aduși din străinătate îi înlocuiesc pe românii mutați în Germania, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie. Numărul românilor cu domiciliul și reședința în străinătate ar fi de circa 5,7 milioane, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe, primite de la autoritățile statelor în care se află aceștia.
Din datele Oficiului pentru Imigrări, cea mai mare parte a muncitorilor străini din România anul trecut au venit din Asia – Bangladesh, Nepal, Pakistan, Sri Lanka, India. Mai avem un număr semnficativ din Turcia și nordul Africii.