Inflația din Rusia a atins cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani

Redacția apr. 13, 2022 0 comentarii
Inflatie

Inflația anuală din Rusia a accelerat până la 17,49% începând cu 8 aprilie, cel mai ridicat nivel din februarie 2002 și în creștere de la 16,70% cu o săptămână mai devreme, a declarat miercuri ministerul Economiei, scrie Reuters.

Prețurile la aproape orice, de la legume și zahăr la haine și smartphone-uri au crescut brusc în ultimele săptămâni după ce Rusia a început pe 24 februarie ceea ce numește „o operațiune militară specială” în Ucraina.

Banca centrală a avertizat miercuri că inflația de consum din Rusia va continua să accelereze din cauza efectelor de bază, spunând că volatilitatea rublei va duce la presiunea inflaționistă.

Inflația săptămânală din Rusia a scăzut la 0,66% în săptămâna până pe 8 aprilie, de la 0,99% cu o săptămână mai devreme, ducând creșterea anuală a prețurilor de consum la 10,83%, au arătat miercuri datele serviciului de statistică Rosstat.

În aceeași perioadă cu un an în urmă, prețurile de consum au crescut cu 2,72%. În martie, prețurile de consum din Rusia au crescut cu 7,61%, cea mai mare creștere lunară din ianuarie 1999, deoarece economia a fost lovită de sancțiuni și de o scădere record a rublei, care și-a redus pierderile de atunci.

Banca centrală, care urmărește o inflație anuală de 4%, și-a redus rata cheie la 17% de la 20% vineri și a spus că sunt posibile reduceri viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.