Lecțiile “bulei crypto”, după un an de corecții ample și scandaluri de fraudă (Analiză Conso)

criptomonede Sursă foto: Unsplash

După corecții abrupte ale prețurilor criptoactivelor și mai multe falimente de răsunet, lecția deprinsă de investitorii crypto începători poate fi rezumată în trei idei, spun consultanții de la platforma Conso.ro: nu specula mai mult decât îți permiți să pierzi, caută anuitățile (sumă de bani care se plătește periodic) pentru vreme rea, nu cumpără pe vârful entuziasmului general.

Falimentul FTX, o bursă crypto care nu doar că facilita întâlnirea cumpărătorilor cu vânzătorii de criptoactive, ci își bombarda clienții cu apeluri pentru a realiza tranzacții riscante prin firma să din grup, Alameda Research, a dus la prăbușirea încrederii în fenomenul crypto generând totodată un impuls spre reglementare pe marile piețe financiare ale lumii, arată analiza Conso.

Aceasta menționează că falimentul FTX nu este la originea corecției începută pe piață crypto în toamna anului 2021, ci doar un accelerator care a acționat pe finalul acestui an când a explodat în media povestea FTX, totul culiminand cu arestarea în Bahamas a fondatorului sau.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Cum e posibilă o corecție a bitcoin atât de amplă, de la 67.000 dolari în noiembrie 2021 la mai puțin de 17.000 dolari pe finalul anului 2022?

“În mod clar, când apar astfel de oscilații cineva nu și-a făcut bine temele, iar lecțiile care pot fi deprinse în urmă unei astfel de evoluții nu sunt deloc de neglijat. Când identificăm adevăratele oportunități? Cei mai mulți ar fi tentați să creadă că în momentul în care media le semnalează, oportunitățile au prins contur. De fapt, în momentul în care media semnalează ceva sunt șanse destul de mari să ne aflăm spre sfârșitul unui trend și nu la începutul sau. Mai degrabă adevăratele oportunități apar când media semnalează mai ales riscurile legate de o investiție. Combinația risc-oportunitate pare defavorabilă celor care vor să își plaseze banii când vorbim de adevărate oportunități, iar când totul pare sigur și trendul deja format e băgat în seama și de media, atunci e posibil că piețele să se întoarcă destul de curând. Asta deoarece atunci când majoritatea micilor investitori află ceva din media, investitorii profesioniști au deja poziți,i ba s-ar putea să le fie asigurat chiar exitul de noii intrați pe valul de optimism asigurat de media”, arată analiza.

Aceasta amintește de raportul unei mari bănci americane de investiții de la mijlocul anului trecut, când bitcoinul era considerat noul aur digital iar capitalizarea pieței bitcoin urmă să o depășească pe cea a aurului? “De ce ar fi oferit o mare banca de investiții, care e plătită să dea consultanță scumpă, o astfel de informație gratis publicului larg? La câteva luni după celebra analiză bitcoinul atingea maximul și își începe declinul. Da, s-a putut câștigă pe termen scurt urmând această recomandare, dar cine nu a ieșit la timp, cine a crezut mai întâi că e vorba de o corecție de moment, apoi că nu e înțelept să ieși pe o corecție de 20%, apoi de 30%, etc…vede acum una de peste 70% în portofoliul său raportat la maxime”.

Obligațiunile și depozitele dau dobânzi, acțiunile dau dividende, dar aurul și criptoactivele nu oferă nimic deținătorilor în afară de speranța creșterii cotațiilor, menționează Cristian Dogaru. “Când cumperi o acțiune și piața nu o valorizează așa cum te așteptai, poți aștepta o perioada adunând dividendele până când cotațiile își revin. La fel în cazul unei obligațiuni luată cu un anumit cupon, în situația în care dobânzile cresc. Chiar dacă vor scădea cotațiile la bursă, la scadență valoarea nominală va fi restituită plus dobânzile încasate între timp. Când însă avem active al căror preț a fost speculat puternic, apariția unei corecții este mult mai amplă la activele care nu oferă anuitati decât la cele care au avantajul unor dobânzi sau dividende plătite periodic, unde corecțiile vor fi mai puțin dureroase”, conform Conso.

Cât de mult ne întindem cu speculațiile? Jucătorii la cazinou sunt temperați uneori chiar de unii dintre cei care dețin respectivele afaceri cu îndemnul “aici ai venit să te distrezi, nu să câștigi”. Cine își propune să câștige din jocuri de noroc, unde toate probabilitățile sunt împotriva sa, e tentat să supraliciteze și să devină destul de repede dependent. Bursa nu e un joc de totul sau nimic cum se petrec lucrurile la cazinou sau la pariurile sportive dar sunt situații în care speculațiile nereușite se transformă în pariuri pe termen lung. Piața are ciclurile ei, o acțiune care s-a prăbușit mult își poate reveni în timp la cotațiile inițiale.

E posibil că și criptoactivele să mai ajungă cândva la cotațiile din 2021, măcar o parte dintre ele, dar câți sunt dispuși să aștepte mai mulți ani contemplând pierderile? Așa că mulți aleg să vândă când trendul negativ e confirmat, acceptând pierderile doar pentru a-și lichidiza investiția.

“Cât de mult sunt dispus să pierd dacă lucrurile nu ies așa cum am pariat inițial?” este o întrebare pe care oricine ar trebui să și-o pună înainte de a demara o investiție cu un grad mai mare de risc, spun cei de la Conso. “Astfel de întrebări au stat la baza diferitelor strategii de diversificare pentru disiparea riscului și sunt rezumate în expresia “nu îți pune toate ouăle într-un singur coș”. Azi, cei care au mizat cea mai mare parte a economiilor pe criptoactive sau cei care chiar s-au împrumutat pentru a crește efectul de levier redescoperă cu ocazia spargerii bulei crypto câtă înțelepciune era în celebra expresie cu oualele și coșul unic”, conchide Dogaru.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: