Localitatea italiană Castiglione di Sicilia vinde aproape 900 de case abandonate la preţuri pornind de la 1 euro

Castiglione di Sicilia Captura Google Maps

Pandemia de coronavirus, carantina şi incertitudinile legate de vacanţe nu s-au încheiat, dar aceste lucruri nu împiedică Italia să continue că vândă case la preţul de 1 euro, cel mai recent exemplu fiind localitatea Castiglione di Sicilia, unde aproape 900 de case abandonate îşi aşteaptă cumpărătorii, relatează CNN, preluat de news.ro.

Castiglione di Sicilia este situat în apropiere de muntele Etna, de Taormina şi de plajele coastei estice a Siciliei.

Majoritatea caselor se află în zonele cele mai vechi ale oraşului. Aproximativ jumătate sunt ruine şi vor fi vândute la preţul simbolic de 1 euro. Restul sunt într-o stare mai bună şi vor fi comercializate ieftin, la preţuri pornind de la 4.000-5.000 de euro.

Primarul Antonino Camarda a lansat un proiect ambiţios de a aduce o viaţă nouă în localitatea sa, unde populaţia a scăzut de la 14.000 la începutul anilor 90 la numai 3.000 în prezent.

”Avem de salvat o moştenire arhitecturală uriaşă, plină de istorie. De-a lungul timpului, au plecat prea mulţi oameni, lăsând în urma lor case vechi, pitoreşti, dintre care multe datează de pe vremea renaşterii”, a spus primarul.

În timp ce alte oraşe care desfăşoară scheme similare au scos la vânzare o mulţime de case pentru 1 euo, Castiglione di Sicilia stabileşte preţul proprietăţilor în funcţie de starea lor.

“Am realizat un studiu aprofundat care cataloghează fiecare proprietate pe baza hărţilor şi a datelor din registrul funciar.

În funcţie de starea lor, clădirile vor fi vândute la preţuri diferite, începând de la 1 euro”, a spus Camarda.

Dacă va exista mult interes pentru aceeaşi proprietate, va fi organizată o licitaţie.

Schema, care a fost lansată în martie 2021, este cea mai mare de acest gen, cu cel puţin 400 de proprietăţi în oraş, care sunt într-o formă decentă şi necesită o renovare minimă.

Cumpărătorii trebuie să finalizeze lucrările de renovare în termen de trei ani. Spre deosebire de majoritatea celorlalte scheme, totuşi, nu trebuie plătită o garanţie pentru a garanta efectuarea lucrărilor. În schimb, proprietarii trebuie să încheie o poliţă de asigurare la o bancă, în valoare de 4.000 euro.

Taxele locale sunt scăzute în Sicilia, comparativ cu restul Italiei. Cumpărătorii pot profita, de asemenea, de schema ”superbonus” a guvernului italian, care oferă credite fiscale de 110% pentru renovările care fac casele mai ecologice.

Aşezat pe un teren stâncos pe versantul nordic al Muntelui Etna, Castiglione di Sicilia are o vedere la uluitoarea vale Alcantara, ale cărei prăpăstii şi canioane adânci sunt denumite ”gole” (care înseamnă ”chei” în italiană).

Tăiate de pâraie limpezi, iazuri şi cascade, sunt formate din lavă vulcanică solidificată, creată în timpul erupţiilor vulcanice. Pădurile, plantaţiile de măslini, livezile de portocali, plantaţiile de alune şi proprietăţile viticole completează peisajul. Pe flancurile fertile negre ale Etna, podgoriile produc vin premium, din struguri carricante, catarratto şi nerello.

Castiglione este supranumit ”oraşul vinului” – o imensă sculptură a unui butoi şi a unui pahar de vin stă la intrarea în sat.

Se organizează şi tururi cu ghizi de-a lungul traseului vinului de pe Etna.

Etna este cel mai mare vulcan activ din Europa, iar terenul este presărat cu peşteri de lavă, păduri de pini şi fluxuri de lavă vechi. Sunt organizate şi excursii pe râu, rafting, canyoning, ciclism, călărie şi trasee de nordic walking, iar dealurile sale întunecate de lavă sunt presărate cu fortăreţe greceşti în ruine.

Se spune că Castiglione di Sicilia a fost fondat pe cenuşa aşezărilor preistorice în 403 î.Hr. de refugiaţi din aşezarea de pe litoral Naxos, lângă Taormina modernă, când a fost cucerită de un tiran. Numele său derivă din ”Castelul Leilor”, iar stema Castiglione prezintă încă doi lei care stau de pază. Timp de secole Castiglione a fost unul dintre avanposturile strategice şi prospere ale Siciliei, supranumit oraşul ”aprins”, de către Frederic al II-lea, împăratul Sfântului Imperiu Roman din secolul al XIII-lea şi rege al Siciliei.

Oraşul este membru al I Borghi Più Belli d’Italia, o asociaţie a unora dintre cele mai frumoase oraşe istorice din Italia. Drumurile şi zidurile sunt realizate cu pietre de lava întunecate, în timp ce conacele aristocratice sunt juxtapuse cu locuinţe umile.

Captura Google Maps

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *