Premierul Marcel Ciolacu spune că nu a văzut în acest început de an nici scumpiri, nici penurii la anumite produse, în contextul în care a fost întrebat de jurnaliști despre abordarea privind moratoriul de șase luni cerut companiilor pentru a menține prețurile stabile. România se afla la finalul anului trecut la o rată a inflației de peste pragul de 5%, iar scumpiri la pompă s-au înregistrat în câteva rânduri chiar în aceste zile.
Amintim, la începutul anului, premierul a cerut companiilor un “moratoriu” de 6 luni să nu crească prețurile în solidaritate cu populația și guvernul României.
Întrebat despre această solicitare, Ciolacu a răspuns: “Nu am văzut să fie scumpiri nici la gaze, nici la energie, nici la benzină, nici la motorină. Dimpotrivă, noi am continuat să ajutăm și transportatorii și nici nu am văzut vreo creștere la cursul valutar ca să justifice… sau penurie de un anumit produs”.
“Am o analiză în ceea ce privește prețurile, sunt într-o zonă rezonabilă în acest moment. Dacă nu ajungem la un acord prin discuții directe și gentlemen’s agreement, guvernul și parlamentul au un instrument numit lege nu mi-aș dori să ajungem în acea zonă”, a adăugat premierul.
Conform datelor de la începutul anului, România se afla în decembrie la o inflație de peste 5%. Mai precis, rata anuală a inflaţiei în luna decembrie 2024 comparativ cu luna decembrie 2023 a fost de 5,14%, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică. În noiembrie, aceasta fusese de 5,11%. Pentru anul 2024, rata medie a modificării prețurilor a fost de 5,6%.
Mai mult, în luna decembrie 2024, România a fost, pentru a zecea lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din blocul comunitar (date IAPC). Detalii AICI
Există, de asemenea, și scumpiri la pompă la început de an, chiar dacă premierul spune că nu a văzut astfel de majorări. Liderul pieței carburanților din România tocmai a scumpit azi carburanții pentru a șasea oară în acest an, iar benzina e tot mai aproape de 7,5 lei pe litru.
Moratoriul solicitat de premier
Ciolacu le-a cerut „tuturor companiilor din România un moratoriu de 6 luni de zile pentru înghețarea prețurilor și solidaritate cu populația și Guvernul României”.
„Fac un apel către companiile care continuă să nu își plătească corect taxele și să își externalizeze profiturile. Nu mai putem așeza povară fiscală tot pe companiile care sunt corecte, care investesc, produc și creează locuri de muncă. Deci plătiți toți corect sau plecați!”, a mai declarat acesta.