Raport ONU: Marile economii vor să producă dublul cantității necesare de gaze, cărbune și petrol pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade

poluare centrala energie electrica foto pexels-pixabay Sursa foto: Pexels

Economiile majore vor produce mai mult de dublu cărbune, petrol și gaze în 2030 decât ar fi necesar pentru îndeplinirea obiectivelor climatice stabilite în acordul de la Paris din 2015 pentru a reduce încălzirea globală, spun experți ONU, citați de Reuters.

Raportul anual privind deficitul de producție al Programului ONU pentru Mediu (PNUM) măsoară diferența dintre producția  de combustibili fosili planificată de guverne și nivelurile de producție care sunt în concordanță cu respectarea limitelor de temperatură stabilite la Paris.

Conform pactului, națiunile s-au angajat să atingă un obiectiv pe termen lung de a limita creșterile medii ale temperaturii la mai puțin de două grade Celsius peste nivelurile preindustriale și să încerce să le limiteze la 1,5 grade Celsius.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Raportul, care a analizat 15 mari producători de combustibili fosili, a constatat că aceștia intenționează să producă, în total, aproximativ cu 110% mai mulți combustibili fosili în 2030 decât ar fi în concordanță cu limitarea gradului de încălzire la 1,5 grade și cu 45% mai mult decât este în concordanță cu 2 grade.

Mărimea acestui decalaj nu a scăzut prea mult de la raportul UNEP pentru 2020.

Țările analizate în raport au fost Australia, Brazilia, Canada, China, Germania, India, Indonezia, Mexic, Norvegia, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Emiratele Arabe Unite, Regatul Unit și Statele Unite.

Reprezentanți din aproape 200 de țări se vor întâlni la Glasgow, Scoția, în perioada 31 octombrie – 12 noiembrie, pentru discuții climatice pentru a consolida acțiunile de combatere a încălzirii globale în cadrul Acordului de la Paris din 2015.

În ciuda eforturilor de consolidare a obiectivelor climatice, majoritatea producătorilor majori de petrol și gaze intenționează să crească producția până în 2030 sau mai departe, în timp ce mai mulți mari producători de cărbune intenționează să continue sau chiar să crească producția, se arată în raportul ONU.

Planurile celor 15 țări analizate prevăd creșterea producției de combustibili fosili până cel puțin în 2040. Iar acest lucru ar duce la o producței cu aproximativ  240% mai mult cărbune, 57% mai mult petrol și 71% mai mult gaz în 2030 decât este necesar pentru a reduce rata încălzirii globale la 1,5C.

Dintre cei trei combustibili, se preconizează că producția de gaz va crește cel mai mult între 2020 și 2040, pe baza planurilor guvernelor.

Agenția Internațională pentru Energie a declarat în mai că investitorii nu ar trebui să finanțeze noi proiecte de aprovizionare cu petrol, gaze și cărbune, dacă lumea vrea să atingă emisii nete zero până la mijlocul secolului.

“Cercetarea este clară: producția globală de cărbune, petrol și gaze trebuie să înceapă să scadă imediat și abrupt pentru a fi în concordanță cu limitarea încălzirii pe termen lung la 1,5C”, a declarat Ploy Achakulwisut, autorul principal al noului raport.

Raportul a fost produs de UNEP, precum și de experți de la Stockholm Environment Institute, Institutul Internațional pentru Dezvoltare Durabilă și think-tank-urile E3G și ODI.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: