Membru în Consiliul de Administrație al BNR: Bucureștiul are unele dintre cele mai accesibile locuințe din UE. Tabloul accesibilității locuințelor e însă mai complex: Românii alocă jumătate din cheltuieli pentru alimente și întreținerea locuinței, iar creditele sunt tot mai greu de obținut

casa locuinta bani

Unui bucureștean îi ia în medie zece ani să cumpere o locuință, în timp ce pentru un parizian efortul de a achiziționa o proprietate este aproape dublu, arată datele centralizate de platforma Numbeo și citate de Cristian Popa, Membru al Consiliului de administraţie BNR. Acesta spune că Bucureștiul are unele dintre cele mai accesibile locuințe din Uniunea Europeană. Analizele și alți analiști atrag însă atenția că tabloul accesibilității locuințelor e totuși mai complex. Câteva date: românii alocă jumătate din cheltuieli pentru alimente și întreținerea locuinței, iar creditele sunt tot mai greu de obținut. De asemenea, e riscant să comparăm calitatea locuințelor din România cu cele din capitale europene.

Unui bucureștean îi ia în medie zece ani să cumpere o locuință, în timp ce pentru un parizian efortul de a achiziționa o proprietate este aproape dublu, arată Popa, într-o postare pe LinkedIn.

“„Micul Paris” este, așadar, una dintre cele mai accesibile capitale europene dacă raportăm veniturile medii nete ale populației la prețurile locuințelor. În plus, piața imobiliară rezidențială din România beneficiază și de o anumită stabilitate comparativ cu celelalte țări din regiune, având un ritm de evoluție a prețurilor mai lent”, transmite Popa, comentând un grafic realizat de platforma Numbeo.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
  • No alternative text description for this image

Popa spune că, alături de dinamica salarială, modificarea ratei dobânzii de politică monetară are de asemenea un impact asupra pieței proprietăților rezidențiale, mai exact asupra ritmului de creștere a prețurilor locuințelor.

Reprezentantul BNR subliniază că ar exista și o tendință de temperare a prețurilor locuințelor sau chiar de scădere la anumite tipuri de proprietăți. “De exemplu, prețul mediu al unui apartament nou din București s-a redus cu 67 de euro/mp comparativ cu luna mai 2022 (conform Imobiliare.ro), pe când la cele vechi, prețul a scăzut cu 24 de euro.  Trebuie menționat și că foarte mulți români (aproximativ 95%) sunt deja proprietari de locuințe, iar activele imobiliare acoperă trei sferturi din averea netă a populației. Consider că preferința românilor pentru investițiile în proprietăți este firească, întrucât nivelul de incertitudine este mai scăzut”, spune Popa.

“Ținând cont de standardele scăzute de locuire, de infrastructură slabă a Bucureștiului, de lipsa spațiilor verzi, mie mi se pare scump Bucurestiul comparativ cu orice din lista aia. Mai ales în comparație cu Viena”, spune un comentator.

Graficul și cifrele nu sunt elocvente, consideră un altul. “Salariul mediu în România este în jur de 1000€(net)/luna. Dacă facem calculul matematic, în 10 ani o persoană cu salariu mediu aduna 120.000€. Problema abia de aici începe, pentru că aceste persoane mai trebuie să și mănânce, să plătească rate, etc., deci au foarte multe costuri (toți au aceste costuri). Dacă presupunem că minim 50% se duc pe costuri fixe si variabile durata se dublează. Diferența în ușurinta de accesare a creditelor sunt ratele de dobândă mult mai mici. Germania are undeva la 3,5-4%, Olanda are în jur de 4%, Franța în jur de 3% s.a.m.d. În concluzie, cred că ar trebui luate în calcul și cheltuielile și ușurința de accesare a creditului pentru a fi mai ușor de făcut o diferență”, notează Marius Bratu.

Economedia adaugă câteva cifre, în acest context.

Conform celor mai recente date INS, consultate de Economedia, câştigul salarial mediu brut pe economie în luna aprilie 2023 a fost 7311 lei şi cel net 4564 lei.

Tot datele INS arată că veniturile medii au ajuns în primul trimestru la 6979 de lei, în creștere cu 12% față de acum un an. Dar: din totalul cheltuielilor, peste jumătate merg înspre produse alimentare și cheltuieli legate de casă. Mai precis, în primul trimestru al anului, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice în valoare de 1301 lei pe o gospodărie, au deţinut o pondere însemnată în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor (35,1%). Acestea sunt urmate ca mărime de cheltuielile destinate pentru locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili în valoare de 682 lei pe o gospodărie, cu o pondere în cheltuielile totale de consum medii lunare de 18,4%.

grafic ins cheltuieli
Sursa: INS

Merită menționat de asemenea că alte analize subliniază dificultățile de accesibilitate pe piața imobiliară. Achiziția unei locuințe prin intermediul unui credit bancar a devenit tot mai dificilă, iar prețurile tot mai mari și dobânzile crescute i-au făcut pe mulți români să amâne cumpărarea locuinței, arată o analiză Finzoom. Rata a crescut cu câteva sute de lei în interval de câteva luni.

Citește și:

Analiză: Achiziția unei locuințe prin intermediul unui credit bancar a devenit tot mai dificilă. Cum au crescut ratele la credit ipotecar și cât vei avea de achitat pentru locuința pe care ți-o permiți?

Gabriel Blăniță, de la compania de consultanță imobiliară Colliers, adaugă, tot în completarea postării lui Popa, că o altă măsură a accesibilității locuințelor este numărul de ani de care are nevoie un cuplu care câștigă salariul mediu pentru a strânge avansul pentru locuință.

Conform unei analize de la începutul acestui an, Bucureștenii ar avea nevoie de numai aproximativ 4 ani, în timp ce în Bratislava e nevoie de 8,5 ani.

Pe de altă parte, consultantul imobiliar admite că datele trebuie privite într-un sistem mai complex, luând în calcul și destinația chetluielilor și posibilitățile de economisire în fiecare țară.

“Desigur că orice indicator își are limitările lui, precum faptul că de la țară la țară coșul de consum e diferit, iar pentru țările cu venituri mai mici, mare parte din bani se duc pe cheltuielile zilnice și economisirea este mai dificilă. Un alt aspect este faptul că există încă diferențe semnificative între ‘apartamentul mediu’ din București și ‘apartamentul mediu’ din Praga, de exemplu, chiar dacă acest decalaj calitativ s-a mai redus. Este bine să analizăm din cât mai multe perspective accesibilitatea locuințelor, mai ales în context relativ. Concluzia este că avem o piață relativ accesibilă pentru achiziția de locuințe, însă atunci când privim lucurile în evoluție, observăm că accesibilitatea locuințelor scade pe măsură ce nivelul de dezvoltare economică crește, iar acumularea dezechilibrelor pe parcursul dezvoltării face mult mai dificile analizele la nivel de țară, și câteodată chiar și la nivel de oraș”, spune Blăniță.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: