Ministerul Finanţelor a prelungit până la 20 septembrie 2021 facilitatea de eşalonare la plată a obligaţiilor bugetare

Alexandru Nazare

Ministerul Finanţelor a prelungit cu 6 luni, până la 30 septembrie 2021, facilitatea de eşalonare la plată, în formă simplificată, a obligaţiilor bugetare datorate după data declarării stării de urgenţă, a anunţat miercuri pe pagina sa de Facebook, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare.

„Am prelungit cu 6 luni, până la 30 septembrie 2021, facilitatea de eşalonare la plată, în formă simplificată, a obligaţiilor bugetare datorate după data declarării stării de urgenţă. Faţă de procedura normală de acordare a eşalonării potrivit Codului de procedură fiscală, în forma simplificată este necesară doar depunerea unei cereri, iar termenul de soluţionare este mult redus. Totodată, ţinând cont de situaţia dificilă cu care se confruntă contribuabilii din perspectiva lichidităţilor financiare, nu se solicită constituirea de garanţii. De asemenea, se suspendă executarea silită pentru obligaţiile bugetare ce fac obiectul eşalonării la plată precum şi pentru cele care constituie condiţie de menţinere a valabilităţii înlesnirii la plată”, a scris Nazare în postare.

Până la data de 30 martie 2021 s-au depus 55.950 de cereri pentru suma totală de 11,95 miliarde de lei. Dintre acestea, 47.014 de cereri au fost aprobate, aferente sumei de 10,76 miliarde de lei (90% din sumele solicitate), 1.673 cereri au fost retrase de contribuabili, 6.098 au fost respinse din motive legale și 1.165 de cereri sunt în curs de soluționare.

„Această măsură a fost una dintre cele mai solicitate facilităţi pentru susţinerea mediului de afaceri, având ca scop menţinerea resurselor financiare ale companiilor în perioada de criză, precum şi încurajarea conformării la plată”, a completat ministrul Finanţelor.

La începutul anului, Ministerul Finanţelor anunţa că o facilitatea fiscală pe care urma să o menţină până la 31 martie 2021, inclusiv, era eşalonarea simplificată, acordată pentru sume de peste 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 de lei, în cazul persoanelor juridice, dispusă prin OUG nr. 181/2020. Contribuabilii care doresc să beneficieze de această facilitate fiscală trebuie să solicite acest lucru până la 31 martie 2021, să fi depus toate declaraţiile fiscale obligatorii completate corect şi conform cu realitatea, să-şi fi plătit toate obligaţiile bugetare restante la data declarării stării de urgenţă, să nu se afle în procedura insolvenţei sau în dizolvare sau să i se fi stabilit răspunderea potrivit legislaţiei privind insolvenţa şi/sau răspunderea solidară.

Pot beneficia de eşalonarea simplificată şi debitorii care beneficiază deja de eşalonare la plată, conform Codului de procedură fiscală. Eşalonarea simplificată presupune plata unei dobânzi de 0,01% pe zi de întârziere, jumătate din dobânda uzuală prevăzută de Codul de procedură fiscală, fără constituirea de garanţii.

Sursa foto: Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *