Miniștrii Energiei din UE se reunesc pentru a discuta despre criza prețurilor. Spania: “Statele membre nu ar trebui să improvizeze măsuri ad-hoc de fiecare dată când piaţa nu funcţionează”

Redacția sept. 22, 2021 0 comentarii
Energie electrica curent

Miniştrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc miercuri pentru a discuta despre creşterea preţurilor la electricitate şi gaze naturale în întreaga Europă, într-un context în care unele guverne elaborează măsuri pentru a-i proteja pe consumatori, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Preţurile de referinţă în Europa la energie electrică au explodat în acest an, triplându-se chiar în Spania şi alte ţări, unul dintre motive fiind şi creşterea semnificativă a preţului gazelor naturale din cauza unei combinaţii de factori, precum nivelul redus al stocurilor, preţurile ridicate la certificatele de poluare şi nivelul redus al producţiei de energie din surse regenerabile.

“Estimez şi mă aştept la o dezbatere crucială cu privire la preţurile din sectorul energetic”, a declarat ministrul sloven al Infrastructurii, Jernej Vrtovec, care va prezida reuniunea ministerială de miercuri. Potrivit lui Jernej Vrtovec, creşterea preţurilor la electricitate şi gaze naturale “nu este ok pentru economia şi cetăţenii noştri”.

Începând din luna ianuarie şi până în prezent, preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au crescut cu peste 250%.

Unele guverne, precum cele din Italia şi Grecia, au anunţat deja că au în vedere măsuri precum subvenţii sau plafonarea preţurilor, în ideea de a-şi proteja cetăţenii de creşterea facturilor la utilităţi pe măsură ce economiile îşi revin de pe urma pandemiei de COVID-19.

Spania a îndemnat Uniunea Europeană să vină cu un răspuns mai coordonat, cerând Comisiei Europene să pună la punct orientări pentru a ajuta statele membre să reacţioneze în mod adecvat la creşterea preţurilor la electricitate fără a încălca regulile blocului comunitar. “Statele membre nu ar trebui să improvizeze măsuri ad-hoc de fiecare dată când piaţa nu funcţionează şi apoi să spere că Executivul comunitar nu va ridica obiecţii. Avem nevoie de urgenţă de un meniu de politici europene destinat să reacţioneze imediat la creşterile dramatice de preţuri”, se precizează într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene de miniştrii spanioli ai Economiei, Nadia Calvino, şi Mediului, Teresa Ribera.

În replică, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, a spus că Executivul comunitar monitorizează situaţia şi “discută care sunt instrumentele de care dispune” pentru a răspunde la această situaţie.

Tot miercuri, miniştrii europeni vor avea prima lor dezbatere cu privire la propunerile privind înăsprirea politicilor de mediu ale UE, inclusiv propunerile privind majorarea ponderii regenerabilelor în mixul energetic până la 40% în anul 2030.

“Sunt convins că răspunsul nostru trebuie să fie o tranziţie mai rapidă la energiile regenerabile”, a declarat ministrul austriac al Mediului şi Energiei, Leonore Gewessler, adăugând că aceasta va face UE mai rezilientă la fluctuaţiile de preţ pe termen lung.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *