Ministrul Energiei anunță finanțări nerambursabile de 100 milioane euro în 2022 pentru proiecte de investiții în dezvoltarea rețelei de distribuție a energiei electrice

Redacția aug. 9, 2022 0 comentarii
eoliene EDP Renewables

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că se investeşte în extinderea şi modernizarea reţelei de distribuţie a energiei electrice, existând, prin Fondul pentru Modernizare, fonduri europene în acest sens.

Suma alocată pentru acest program este de 1,1 miliarde de lei, bugetul pentru 2022 fiind de 100 de milioane de euro.

„Investim în dezvoltarea extinderii și modernizării rețelei de distribuție a energiei electrice!

Prin Fondul pentru Modernizare avem finanțare nerambursabilă pentru proiecte de investiţii în infrastructura energetică! Prin aceste investiții vizăm îndeplinirea următoarelor obiective:

● km de rețea distribuție energie electrică nouă sau modernizată: 4.000 km;

● Creşterea securităţii furnizării energiei prin reducerea numărului de întreruperi;

● Crearea infrastructurii necesare pentru dezvoltarea unor activităţi economice noi, precum şi dezvoltarea infrastructurii energetice naţionale la standarde europene aplicabile în domeniu;

● Utilizarea raţională a resurselor energetice prin reducerea pierderilor;

● Minimizarea impactului negativ asupra mediului;

● Reducerea costurilor de mentenanţă ale reţelelor de distribuţie;

● Crearea condițiilor tehnice necesare pentru racordarea stațiilor de încarcare electrice”, a scris ministrul într-un mesaj pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, solicitanții eligibili în cadrul domeniului de investiții 3.2 Infrastructura energetică – Sprijin pentru extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a energiei electrice, sunt operatorii de distribuţie a energiei electrice concesionari definiți în Legea nr. 123/2012 a energiei electrice şi a gazelor naturale, cu modificările și completările ulterioare, art. 3, pct. 70.

Bugetul alocat apelului de proiecte este de 1.103.442.829 euro prin Decizia COM nr. MF 2022-1 RO 0-017/23.05.2022 totalul aprobat pentru anul 2022 este în valoare de 100.000.000 euro.

Sprijinul public estimat din partea Fondului pentru Modernizare este de 80% din cheltuielile eligibile.

Finanțarea se acordă în lei sub forma rambursării cheltuielilor efectuate, respectiv valoare minimă 5.000.000 euro fără TVA, precum și valoare maximă 50.000.000 euro fără TVA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *