Ministrul Energiei: Statul român primește cheltuielile de judecată și evită plata a sute de milioane de euro ca despăgubiri într-o acțiune depusă de firma elvețiană Alpiq

icsid Foto: Sebastian Burduja, Facebook

Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor legate de Investiții de la Washington (ICSID) a emis decizia de respingere a acțiunii în anulare depusă de Alpiq AG Elveția împotriva Statului Român, reprezentat în proces de Ministerul Energiei, a anunțat ministrul Sebastian Burduja.

“Prin această soluție definitivă a fost menținută hotărârea prin care pretențiile Alpiq au fost respinse în totalitate, considerând nefondată solicitarea de a primi despăgubiri în valoare de cca. 450 de milioane de dolari pentru denunțarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie a traderilor cu Hidroelectrica.
Statul român primește cheltuielile de judecată și evită plata a sute de milioane de euro ca despăgubiri”, a transmis Burduja, pe pagina oficială de Facebook. Hotărârea definitivă a tribunalului arbitral internațional de la Washington aduce României o “binemeritată victorie”, la peste opt ani de la startul procedurii arbitrale

Suportul juridic acordat pe parcursul procesului arbitral a fost asigurat de echipele de avocați de la Zamfirescu Racoți Vasile & Partners și Tănăsescu Gavrilă & Asociații

Potrivit News.ro, Alpiq Romindustries a formulat, în iunie 2013, o acţiune prin care cerea Tribunalului Bucureşti să oblige Hidroelectrica şi Euro Insol la plata sumei de 398,6 milioane lei drept despăgubiri pentru denunţarea de către administratorul judiciar a contractului de vânzare energie.

În decembrie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a respins irevocabil cererea de despăgubiri formulată de traderul de energie Alpiq Romindustries.

”Alpiq Romindustries a mai pierdut un proces cu Hidroelectrica, în luna februarie 2016, când prin sentinţa 1.040 din 12 februarie 2016 pronunţata de Tribunalul Bucureşti în dosarul 36549/3/2012, i-au fost respinse despăgubiri de 527.790.918,03 lei, solicitate pentru nelivrarea întregii cantităţi de energie în perioada de secetă hidrologică din 2011 – 2012”, a declarat atunci avocatul Remus Borza, coordonatorul  Euro Insol.

Contractul cu Alpiq Romindustries a generat, în perioada 2006 – 31 mai 2012, o pierdere de aproximativ 422,03 milioane lei, potrivit administratorului judiciar Euro Insol.

”Din energia disponibilizată prin denunţarea acestui contract păgubos Hidroelectrica a obţinut doar în perioada august 2012 – decembrie 2015 venituri suplimentare de peste 220 milioane lei”, susţinea Remus Borza.

Foto: Sebastian Burduja, Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *