România va produce energie electrică pe bază de cărbune la capacitate maximă, în următorii ani, “pentru a trece peste această criză”, precizează ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, contestând mesaje a ceea ce el numește “trompete rusești”. Popescu însoțește mesajul cu o fotografe a liderului AUR George Simion, în contextul în care este criticat de AUR, dar și de PSD, pe tema închiderii termocentralelor pe cărbune. Pe de altă parte, exploatarea de cărbune nu e tocmai motiv de laudă, în condițiile în care Europa ar încerca să se îndrepte înspre un viitor “verde”. Mai multe țări din UE au anunțat însă că vor continua să apeleze la această resursă, în contextul războiului energetic cu Rusia.
“Aș dori că trompetele rusești să răspundă la câteva întrebări legitime: cu ce cărbune ar putea funcționa o termocentrală pe huilă, în condițiile în care întreagă producție de huilă a României asigura funcționarea centralei de la Paroșeni (de 4 ori mai mică) doar pentru 2 – 3 zile pe săptămâna? Trompetele rusești ar răspunde: Rusia!!! Rusia!!! Rusia!!! Să nu uităm că termocentrală de la Mintia nu are autorizație de mediu și suntem în proces la CJUE pentru faptul că am ținut-o deschisă până în 2021! De aceea am decis să investim într-o nouă centrală care va produce energie electrică folosind gaz românesc”, a scris Popescu, în mesajul său pe rețelele de socializare.
Ministrul amintește că “am început să scoatem gazele din Marea Neagră” și susține că “vom avea suficient gaz românesc, inclusiv pentru producerea de energie electrică, și astfel nu vom importă de la ruși”.
“Sunt oare disperate trompetele rusești că România construiește cu partenerii strategici americani, canadieni și francezi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă și cu americanii SMR-uri? Dacă e să răspund: eu spun clar și răspicat că sunt foarte deranjate! Însă indiferent de zgomotul pe care îl fac nu pot pune piedici. România va fi independența energetic. Mergem înainte, investim strategic, iar țară noastră va avea independența și securitate energetică. Indiferent de cât de tare vor falsă trompetele rusești!”, spune ministrul.
“În următorii ani România va produce energie electrică pe bază de cărbune la capacitate maximă, pentru a trece peste această criză. Nu se închide nimic din ceea ce funcționează. Dar nu vom înlocui importul de gaze rusești cu importul de cărbune rusesc!”, a menționat Popescu.
Guvernul a adoptat la finalul lunii iunie proiectul de ordonanță de urgență privind decarbonizarea sectorului energetic, care prevede că România va elimina cărbunele din sistemul energetic național. Proiectul vine cu modificări față de varianta inițială și amână cu doi ani, până în anul 2032, renunțarea completă la cărbune, putând fi amânate închiderile de grupuri energetice pentru a asigura siguranța și stabilitatea Sistemului Electroenergetic Național.
Vezi și:
Exploatarea de cărbune nu e tocmai motiv de laudă, în condițiile în care Europa ar încerca să se îndrepte înspre un viitor “verde”. Planurile Europei de a renunța treptat la cărbune către un viitor al energiei sustenabile au fost date complet peste cap de criza energiei produsă de invazia rusească în Ucraina. Mai multe despre măsurile țărilor europene AICI