Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a admis joi că în cazul României există ”riscuri recesioniste”. Întrebat într-o conferință de presă dacă România va înregistra o criză economică, așa cum avertizează unele instituții financiare străine, Câciu a spus că ”Situația e complicată încă de la preluarea mandatului guvernului și a devenit mai complicată după începerea conflictului din Ucraina”.
”Sunt tot felul de presiuni – energie, combustibil, alimente, lanțuri de aprovizionare… Există riscuri, nu suntem într-o oază ferită de riscuri recesioniste. Dar ele sunt anticipate pas cu pas, trebuie să te uiți la anumiți indicatori precum scăderea producției industriale. Trebuie luate măsuri pentru revigorarea acelei zone. Riscuri de gen recesionist sunt, Germania e deja într-o zonă de cvasi-stagnare. Da, există presiuni de încetinire economică pe care le avem în vedere. De aceea vrem recuperea pe zona de investiții. Interesul e ca economia să funcționeze, iar acum economia răspunde pozitiv”, a mai spus Adrian Câciu.
Întrebat ulterior de ce guvernul nu alocă 7% din PIB pentru investiții, așa cum prevede programul de guvernare, ci doar 6,8% din PIB, ministrul Finanțelor a spus că ”sperăm ca la a doua rectificare din acest an să putem ajunge la 7% din PIB pentru investiții. Prinderea propagandistică în buget nu ne ajută, important e să recuperăm întârzierile”.