Moneycorp Business Outlook: Efectele coronacrizei – indisciplina financiară atinge un minim istoric

Moneycorp Moneycorp / Facebook

În primul trimestru din 2021, sumele refuzate la plată, cu instrumente de debit, au ajuns la un minim istoric, de aproximativ 300 de milioane de lei. Spre comparație, anul trecut, înainte de debutul crizei, în T1 2020, suma totată raportată de BNR era dublă (607,5 mil.lei), arată ultimul raport din seria Moneycorp Business Outlook.

Numărul titularilor de cont care au generat incidente de plată a atins, de asemenea, un nivel minim istoric, de numai 3.930, dintre care 3.917 erau persoane juridice și numai 13 persoane fizice, arată raportul citat, potrivit căruia ,,coronacriza’’ economică a accentuat digitalizarea business-urilor și a determinat oamenii de afaceri să fie mai solidari.

Potrivit statisticilor de la Centrala Incidențelor de Plăți (BNR), care indică modul în care banii circulă în economie, anul trecut, în primele trei luni, erau înregistrate 5.941 de cazuri, din care 5.921 erau persoane juridice.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Numărul persoanelor cu risc a atins, de asemenea, în primul trimestru al acestui an un nivel minim record, de 2.494, dintre care 2.483 erau persoane juridice. Cu mai mult de 10 ani în urmă, în aceeași perioadă (T1 2010), numărul persoanelor cu risc este de 10 ori mai mare (27.587), din care 679 erau persoane fizice și 26.908 erau persoane juridice.

,,2020 și mai ales 2021 a adus un plus de responsabilitate în business-ul românesc, un trend care, privind în urmă, a evoluat de la an la an. Dacă în februarie 2010, sumele refuzate la plată cu instrumente de debit depășeau 720 milioane de lei, acum suntem la numai 76,7 milioane lei. Un exemplu care vine să confirme că mediul de business s-a maturizat’’, afirmă Cosmin Bucur, CEO-ul Moneycorp România.

Dinamica pozitivă a acestui indicator este sugerată și de statistica privind numărul persoanelor aflate în interdicţie bancară care a scăzut de la 724 în februarie 2010 la numai 16 în a doua lună din 2021 – un record al ultimilor 10 ani. În martie 2020, 22 de firme se aflau în interdicție bancară.

Moneycorp România consideră că „îmbunătățirea semnificativă a comportamentului financiar al companiilor românești se datorează și implementării noilor tehnologii și servicii de business care vin să ofere un plus de încredere și eficiență”.

De la companiile care oferă servicii de business information la cele care asigură managementul riscului de credit, factoring, soluții corporate finanțări, plăți și schimburi valutare, sectorul Fintech a venit să ofere un plus de eficiență în mediul de business.

Peste 2400 de companii oferă, în prezent, servicii digitalizate în sectorul financiar, în creștere cu 1188 față de anul 2010.

Potrivit Moneycorp, creșterea interesului pentru soluțiile financiare & software oferite de fintech-urile românești se datorează modelului de business, adaptat noii realități economice.

,,Serviciile oferite de fintech-uri au atras un tot mai mare interes pentru că s-au adaptat mai rapid noilor realități economice. Soluțiile financiare la cheie, de exemplu în zona serviciilor de schimb valutar, au reprezentat în 2020 un punct de interes pentru companii din toate domeniile de activitate, de la industrie la agricultură, comerț, industria auto etc., aflate în căutarea redefinirii modelului de business. ’’, afirmă Claudiu Ghebaru, Senior Dealer Moneycorp.

Chiar dacă a crescut semnificativ în ultimii ani, sectorul fintech din România nu a atins încă maturitatea.
În prima parte a anului 2020, potrivit KPMG, investițiile globale în sectorul fintech au depășit 26,5 miliarde de dolari, iar perspectivele indică o creștere de 23,58% până în 2025 (Research and Markets)

Potrivit Reports and Data, serviciile digitale Peer-to-peer (P2P), un segment important în industria fintech, valoarea platilor efectuate vor atinge un nivel de 567,3 miliarde de dolari în 2026, față de numai 43,1 miliarde în 2018.

Grand View Research afirmă că alte două servicii importante oferite de Fintech-uri, tehnologiile blockchain și regtech se anunță a avea cea mai mare creștere din industrie. Tehnologia Blockchain ar urma să valoreze peste 20 miliarde de dolari în 2024 (Transparency Market Research).

Prezentă din 2016 în România, Moneycorp lucrează cu peste 1.000 de companii Corporate si IMM-uri, din domenii diverse precum IT&C, Asigurări, Echipamente Industriale sau FMGC.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: