Moscova interzice auditarea unor companii ruseşti de către marile firme străine

Kremlin

Guvernul rus a adoptat marţi un decret care restrânge accesul firmelor de audit din străinătate la datele anumitor companii ruseşti, informează AFP, citat de Agerpres.

Potrivit textului decretului, care va intra joi în vigoare, în principal băncile, lanţurile de vânzări cu amănuntul, sectorul industriei apărării şi companiile financiare care au legătură cu acest sector, precum şi companiile ruseşti supuse sancţiunilor occidentale, nu vor mai putea recurge la serviciile firmelor străine de audit.

“Aceasta restrânge accesul marilor firme străine de audit, precum Deloitte, KPMG, PwC şi EY, la aceste companii ruseşti”, a apreciat Ayaz Aliev, profesor de gestiune financiară la Institutul Plekhanov, într-un articol publicat marţi în cotidianul economic Vedomosti. “Pentru auditorii străini este o decizie foarte dureroasă, vor pierde majoritatea clienţilor, veniturilor şi datelor pe care le colectau în Rusia, iar pentru SUA, aceasta înseamnă reducerea cantităţii de informaţii cu privire la situaţia economică a entităţilor ruseşti”, adaugă Aliev.

Însă acest nou decret se prefigurează a fi şi o problemă pentru companiile ruseşti, care nu pot să se lipsească de rapoartele elaborate de marile companii internaţionale de audit pentru a împrumuta capitaluri de pe pieţele internaţionale.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *