Nicușor Dan anunță că până la finalul anului datoria la Termoenergetica va fi achitată integral

Muncitori radet termoenergetica rahova bucuresti Foto: G4Media

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a precizat că, în prezent, Primăria Municipiului Bucureşti are o datorie de 220 milioane lei către Termoenergetica, iar în zilele următoare va fi redusă datoria la aproximativ 140 milioane lei şi, până la finalul anului, PMB va fi la zero cu ceea ce datorează acestei companii.

„Situaţiile datoriilor. În momentul de faţă, este o datorie care este aproximativ 220 milioane lei a PMB către Termoenergetica. În zilele următoare o să reducem această datorie la aproximativ 140 milioane lei, pentru că tocmai primim datele 5,6, 8 ale fiecărei luni, cotele defalcate din impozit pe venit şi, până la sfârşitul acestui an, o să fim la zero cu ceea ce datorăm noi către Termoenergetica. Suntem exact în situaţia de anul trecut, 2021, primul an în care am plătit integral cât aveam de plătit subvenţie pe termie, adică diferenţa între cât costă şi cât plătesc bucureştenii”, a afirmat Nicuşor Dan, întrebat joi, după ce a verificat stadiul procesului de montare a centralei provizorii de termoficare pe locul unde era CET Titan, care este situaţia datoriilor PMB către Termoenergetica.

El a adăugat că acesta e motivul pentru care a solicitat ajutorul Guvernului şi este optimist că Executivul va aloca sume către unităţile administrativ-teritoriale în acest sens.

„Pot să spun că factura de noiembrie vine în ianuarie, factura de decembrie vine în februarie şi avem dificultăţi şi acumulăm datorii care se duc până la 400-500 de milioane. După care, începând din luna iulie când este factura pe luna mai sau chiar iunie când e factura pe aprilie reuşim să recuperăm din această datorie. Sunt nişte datorii acumulate din trecut şi nişte diferenţe între preţul real al gigacaloriei şi preţul pe care îl avizează ANRE care se cumulează, care în 2020, 2021, 2022 sunt undeva estimate la 600 milioane lei. Şi aceste 600 milioane lei în lanţ sunt o datorie a Termoenergeticii către ELCEN şi în principal Romgaz. Pentru asta am solicitat sprijinul Guvernului şi sunt optimist că ne va da, mai ales că în acest an termic început în toamna anului trecut, toate unităţile administrativ-teritoriale au beneficiat de sprijin din partea Guvernului. În Bucureşti sunt 550.000 de apartamente, cu toate celelalte UAT împreună”. a explicat Dan.

Edilul a mai spus că nou ordonanţă de urgenţă pe energie plafonează preţul pentru încălzire, în acest sezon rece.

„Legat de preţul pentru iarna asta, noua ordonanţă de urgenţă plafonează şi pentru sistemele centralizate ale localităţilor. Dacă nu se întâmplă ceva extraordinar, nu se pune problema să modificăm tarifele. Problema este din nou fluxului, trebuie să avem sumele defalcate ca să putem să plătim şi statul să poată să deconteze”, a completat Nicuşor Dan.

sursa: News.ro

Foto: G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *