Noutăți la 1 iulie: compensarea prețurilor la carburanți, bilete de tren mai scumpe, 700 lei pentru pensionari, cresc ratele la credite, angajări la stat înghețate, e-Factura obligatorie

bani portofel scumpiri piata

Data de 1 iulie vine cu o serie de scumpiri, ieftiniri, ajutoare oferite de stat sau majorare a beneficiilor pentru angajați, dar și obligații pentru companii, dacă lucrează cu statul.

Economedia a realizat o trecere în revistă a principalelor măsuri care intră în vigoare la 1 iulie 2022.

Reamintim că Guvernul trebuia să prezinte măsurile fiscale care să intre în vigoare la 1 iulie, însă nu a făcut acest lucru până la acest moment. Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a menţionat că ordonanţa care va face referire la noile măsuri fiscale urmează să fie pusă în transparenţă şi speră că se va aproba săptămâna viitoare.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Se scumpesc biletele de tren

Biletele de tren se scumpesc cu 20% la toți operatorii, de la data de 1 iulie 2022. Majorarea vine după ce operatorul de stat CFR Călători a cerut acest lucru în bugetul pe anul 2022, motivând creșterea prețurilor la energie, iar o decizie de scumpire a biletelor de tren se ia de către Autoritatea Feroviară pentru toată piața. Ultima majorare de tarife la CFR Călători a fost în 2013.

Compensarea prețurilor la carburanți

Prețurile la carburanți vor fi compensate, voluntar, de către benzinari, cu câte 50 de bani pe litru, în perioada 1 iulie – 30 septembrie. Benzinarii care vor reduce prețul cu 0,5 lei pe litru, inclusiv TVA, vor primi jumătate, respectiv 0,25 lei pe litru, de la stat, compensând cu sumele pe care le au de plătit la rândul lor către stat. Benzinarii care cresc prețurile în această perioadă vor fi acuzați de speculă.

„Mă aștept ca în perioada imediat următoare să vedem companii care aplică această ordonanță”, a spus ministrul Energiei, Virgil Popescu, la finalul ședinței de guvern de joi.

Acesta nu a putut să dea termene în ceea ce privește momentul în care șoferii vor vedea efectele la benzinării. „Să le lăsăm operatorilor un termen, scurt, în așa fel încât sistemele fiscale să poate fi actualizate și să poată să reflecte aceste modificări”, a spus Popescu. „Nu știu cum funcționează sistemele lor, dar eu cred că s-ar putea vedea de mâine (astăzi, n.r.)”, a spus ulterior ministrul, răspunzând la insistențele jurnaliștilor.

Ajutor de 700 lei pentru pensionari

Guvernul va acorda în această lună un ajutor financiar în valoare de 700 de lei pentru pensionarii din sistemul public, sistemul pensiilor militare de stat și pentru beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2.000 de lei.

Impactul bugetar al acestei măsuri se ridică la 2,3 miliarde lei.

Vor beneficia de acest ajutor aproximativ 3.300.000 de pensionari afectați de creșterea prețurilor la utilitățile publice și bunuri de consum, în special hrană, aflați în risc de excludere socială.

Roaming mai ieftin

Tarifele de roaming vor scădea de la data de 1 iulie 2022, a anunțat miercuri Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Totodată, clienții vor primi o notificare dacă consumă lunar de roaming peste 100 de euro și serviciile vor fi sistate dacă nu răspund operatorului că vor să continue furnizarea serviciului.

Cresc salariile pentru anumiți bugetari – UPDATE Această măsură a fost contestată la CCR

UPDATE Majorarea salariilor pentru bugetari nu poate intra, momentan, în vigoare, deoarece parlamentarii USR au depus sesizări de neconstituționalitate la Curtea Constituțională a României (CCR). (AICI și AICI)

Mai mulți bugetari vor primi o majorare salarială de la 1 iulie, de un sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare.

Vor fi majorate salariile pentru bugetari, astfel:

  • Personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului sănătății;
  • Funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
  • Personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
  • Funcționarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
  • Personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.
  • Personalul din instituțiile și/sau autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat.
  • de la 1 iulie 2022, pentru toți bugetarii majorare cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022 și cele din luna decembrie 2021
  • de la 1 iulie 2022, pentru personalul nou-încadrat sau promovat cuantumul brut al salariilor/soldelor se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 și cele din luna iunie 2022.
  • de la 1 iulie 2022, pentru personalul din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și din Ministerul Sportului se acordă pentru complexitatea muncii o majorare a salariului de bază de 15%

Se îngheață angajările la stat

Guvernul suspendă angajările la stat de la 1 iulie, pentru a putea face consolidarea fiscală și pentru a respecta angajamentele privind deficitul public.

Înghețarea angajărilor vine după ce numărul angajaților la stat a continuat să crească și în luna aprilie, fiind acum la cel mai mare nivel din ultimii 12 ani. Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în aprilie 2022, de 1.269.662, cu 1.689 mai multe comparativ cu luna precedentă.

În plus, numeroase ministere și instituții de stat au făcut angajări-fulger, înainte de intrarea în vigoare a măsurii.

De exemplu, ANAF caută aproape 300 de angajați. Săptămâna trecută, instituția a scos la concurs 79 de posturi de execuţie, inclusiv posturi de debutanţi, pentru aparatul central, dar şi alte 130 de posturi pentru DGRFP Bucureşti. De asemenea, urmează să fie anunţate angajări pe 50 de posturi şi la Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC).

Autoritatea Vamală Română (AVR) intenționează de asemenea să ocupe prin concurs în acest an 150 de posturi.

Totodată, Economedia a scris luni că Ministerul Fondurilor Europene (MIPE) își crește organigrama cu 536 de posturi, până la 1943, potrivit unui proiect de hotărâre al Guvernului. O altă hotărâre prevede că numărul de posturi de la Ministerul Mediului crește cu 64, de la 484 la 548.

Marți, Ministerul Economiei a anunțat că face angajări, însă nu a menționat numărul posturilor scoase la concurs.

Și Curtea de Conturi a României organizează un concurs pentru ocuparea a 90 de posturi de auditor public extern atât în structura centrală, cât și în teritoriu, potrivit unui anunț oficial pe site-ul instituției. 24 din posturi sunt în structura centrală a instituției conduse de Mihai Busuioc, în timp ce 66 sunt în structura teritorială. Data limită de depunere a dosarelor este 21 iunie pentru structura centrală și 20 iunie pentru structura teritorială.

Autoritatea Vamală Română, instituție nou înființată și care are deja 3060 de posturi alocate, va mai face încă 324 de angajări, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență adoptat joi de guvern.

e-Factura obligatorie

Sistemul de facturare electronică (e-Factura) devine obligatoriu de la 1 iulie în relația dintre firme și instituții ale statului, adică business to government (B2G).

De la această dată, operatorii economici stabiliți în România au obligația, în relația B2G, să emită facturi electronice și să le transmită prin sistemul național privind factura electronică RO e-Factura.

Radarul mărfurilor se aplică de la 1 iulie

Radarul Mărfurilor, adică un sistem electronic integrat RO e-Transport de monitorizare a transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat, va fi obligatoriu începând cu 1 iulie. Dacă există un transport de bunuri cu risc fiscal ridicat, dar și alte bunuri ce nu sunt considerate cu risc fiscal, toate bunurile transportate se vor declara în sistemul RO e-Transport.

Controale ANAF la persoane fizice

ANAF va începe de la 1 iulie controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obținerii averilor fiecărei persoane, a anunțat președintele Fiscului, Lucian Heiuș. Șeful ANAF a afirmat că Fiscul a descoperit diferențe de 20 de miliarde de euro între veniturile estimate și veniturile declarate de circa 560.000 de persoane și va verifica, în viitor aceste sume. El a precizat că inspectorii își vor lua informații din orice loc, inclusiv de pe Facebook.

Tichete masă majorate

Valoarea tichetelor de masă va crește de la 20,17 de lei la 30 de lei, de la 1 iulie. Așadar, valoarea totală a tichetelor de masă acordate lunar (pentru 22 de zile lucrătoare) unui angajat va crește de la 443,74 lei la 660 de lei / per angajat.

Cresc dobânzile la creditele noi

Cresc dobânzile și la creditele noi, acordate după mai 2019, care sunt calculate în funcție de Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC). Banca Națională a României (BNR) a publicat joi noua valoare a IRCC, care va fi utilizată în calculul dobânzilor în următoarele trei luni, începând cu 1 iulie. Valoarea IRCC este în creștere la 2,65%, față de nivelul anterior de 1,86%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

    • Statul nu este ingrijorat de profit/pierdere, pune aceasta povara pe generatiile viitoare prin omiterea de obligatiuni ( adica prin iimprumuturi).
      Daca statul ar dori sa reduca inflatia ar taia din cheltuieli sau ar creste taxele.
      Evident ca de preferat ar fi sa reduca cheltuielile, pomenile si furtul bugetar.

  1. Rezolvam problema inflatiei prin a printa si mai multi bani care in final va rezulta in si mai multa inflatie.
    Central planning at its best!:)))

  2. Vreau și eu sa știu cu ce se ocupa angajații ministerului culturii, în afaaa ca stau cu zecile în câte un muzeu și își freacă telefoanele? Nu va e ma rușine?

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.