Numiri la conducerea parcului eolian Crucea din Dobrogea, preluat de Hidroelectrica: Un fost ministru ALDE, un fost consilier al lui Tăriceanu, un avocat fost asociat cu Alina Gorghiu și un economist la firmele lui Gabriel Vlase, șeful SIE

andrei-gerea-fb-640x400 Sursa foto: Andrei Gerea / Facebook

Consiliul de Administrație al companiei Crucea Wind Farm SA din județul Constanța – operatorul parcului eolian Crucea Nord din Dobrogea, preluat recent de Hidroelectrica – l-a numit în funcția de director general pe Andrei Dominic Gerea, fost ministru PNL al Economiei în Guvernul Ponta 2 și ex-ministru ALDE al Energiei în Cabinetul Ponta 4, potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul oficial. Informația a fost publicată în premieră de profit.ro.

În ultimul mandat de ministru, Andrei Gerea l-a avut ca subaltern pe actualul director general al Hidroelectrica, Bogdan Badea, care ocupa pe atunci funcția de secretar de stat în ministerul Energiei.

Andrei Gerea a plecat în februarie anul trecut din ALDE după ce a cerut demisia din funcția de lider al partidului a lui Călin Popescu Tăriceanu. Gerea s-a înscris apoi în partidul Re.Start și s-a afiliat Grupului parlamentar al PNL.

Bogdan Badea a ajuns la conducerea Hidroelectrica în iulie 2017, fiind susținut de ALDE și fiind considerat un apropiat al fostului ministru ALDE, Daniel Chițoiu. Vezi aici. Badea provine din organizația PNL Vâlcea.

Crucea Wind Farm SA a fost preluată în martie acest an de către compania de stat Hidroelectrica de la firmele germane Steag GmbH și Steag Beteiligungs GmbH, potrivit docuementelor companiei publicate în Monitorul oficial.  Prețul tranzacției este păstrat confidențial, notează profit.ro.

Membrii Consiliului de Administrație al Crucea Wind Farm SA fost numiți, de asemenea, recent în funcții de către directoratul Hidroelectrica. Conform documentelor companiei publicate în Monitorul oficial, e vorba de Gheorghe Daniel Saviuc și Tudor Octavian Pop.

Potrivit declarațiilor sale de avere, Gheorghe Daniel Saviuc a fost economist la firmele Investica General SRL și Gabrio Business SRL din Bacău.

Conform datelor de la Registrul Comerțului, acționarii Investica General sunt Gabriel Vlase, cu 64%, fost deputat PSD și actual șef al Serviciului de Informații Externe (SIE), și Liviu Claudiu Doroș, CEO al SIF Moldova. Vlase este unic acționar al Gabrio Business SRL.

Tudor Octavian Pop este avocat și a fost numit anul trecut șef la biroul Comercial din cadrul Departamentului Juridic al Hidroelectrica. Potrivit unei declarații de avere din 2008, Pop a fost asociat cu Alina Gorghiu în casa de avocatură ”Gorghiu, Pop și Asociații”. Potrivit ultimei declarații de avere a Alinei Gorghiu, cabinetul de avocatură Tudor Octavian Pop îi datorează 100.000 de lei.

În decembrie anul trecut, Hidroelectrica a preluat și compania Steag Energie Romania SA (actuala Hidroelectrica Wind Services SRL) de la aceleași firme germane, Steag GmbH și Steag Beteiligungs GmbH. Hidroelectrica Wind Services SRL prestează servicii tehnice și logistice pentru parcul eolian Crucea din Dobrogea.

Potrivit documentelor companiei publicate în Monitorul oficial, un alt liberal a fost numit la conducerea acestei firme ca administrator unic. Este vorba de Marius Ștefan Vintilă.

Vintilă a fost consilier general al Capitalei și prim-vicepreședinte al organizației PNL București, în vreme ce europarlamentarul Cristian Bușoi era lider al PNL București.

Potrivit profit.ro, în 2017, Marius Ștefan Vintilă, alături de actualul premier Florin Cîțu, a făcut parte din echipa cu care europarlamentarul Cristian Bușoi a candidat fără succes pentru funcția de președinte al partidului contra lui Ludovic Orban.

În 2007, Vintilă era consilier al șefului Cancelariei premierului PNL Călin Popescu Tăriceanu, Dorin Marian, potrivit declarațiilor sale de avere.

Potrivit datelor de pe portalul ministerului de Finanțe, Crucea Wind Farm SA a avut în 2019 un profit net de peste 28 de milioane de euro.

Parcul eolian Crucea Nord este situat în apropierea comunelor Crucea, Vulturu și Pantelimon din județul Constanța. A fost pus în funcțiune în 2014. Investiția de 200 milioane euro a fost finanțată și printr-un credit de 76 milioane euro de la BERD și Erste Bank, notează profit.ro.

Sursa foto: Andrei Gerea / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *