O cronologie a celor 10 luni de evenimente de când Elon Musk a anunțat că va cumpăra Twitter

Elon Musk 1 foto Facebook-Wikipedia Wikipedia

Elon Musk, şeful Tesla şi SpaceX, a preluat controlul Twitter după ce a încheiat achiziţia reţelei de socializare pentru 44 de miliarde de dolari, după luni întregi de controverse. Tranzacția vine la zece luni după o serie amețitoare de evenimente, care a început în ianuarie, când Musk a cumpărat acțiuni Twitter. Business Insider a realizat o cronologie de la începutul propunerii lui Elon Musk de a cumpăra compania și până în prezent.

În ianuarie, Musk a început să cumpere acțiuni Twitter aproape zilnic, potrivit unor documente. Până la 14 martie, Musk deținea o participație de 5% în compania de socializare – un prag pe care Comisia pentru valori mobiliare și burse din SUA (SEC) îl consideră suficient de mare pentru a necesita un anunț public.

Washington Post estimează că directorul general al Tesla a economisit aproximativ 156 de milioane de dolari, sau 30%, amânând publicarea informațiilor până după termenul limită de 25 martie impus de SEC și cumpărând acțiunile la un preț mai mic.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Miliardarul nu și-a dezvăluit participația decât pe 4 aprilie, când a acumulat aproximativ 9,2% din acțiunile Twitter.

A doua zi, Twitter a anunțat SEC că intenționează să-l numească pe Musk în consiliul său de administrație. Pe 10 aprilie, a apărut informația că Musk a ales să nu se alăture consiliului de administrație.

Directorul general al Twitter, Parag Agrawal, a anunțat pe Twitter că miliardarul a decis să nu se alăture consiliului de administrație, după ce directorul general al Tesla a petrecut săptămâni întregi postând despre ideile sale pentru Twitter, inclusiv discuții despre transformarea sediului companiei într-un adăpost pentru persoanele fără adăpost sau despre adăugarea unui buton de editare.

Pe 14 aprilie, Musk s-a oferit să cumpere compania pentru 54,20 dolari pe acțiune. Tranzacția a evaluat compania la 44 de miliarde de dolari.

Twitter a depus o măsură de apărare corporativă numită „pilula otrăvită”, menită să oprească tentativa de preluare ostilă a lui Musk. Totuși, peste o săptămână, consiliul de administrație al Twitter a acceptat oferta lui Musk.

Prin acceptarea tranzacției, Musk a renunțat la toate măsurile de precauție – renunțând la dreptul său de cumpărător de a cerceta mai amănunțit starea companiei înainte de a o achiziționa.

La 13 mai, miliardarul a scris pe Twitter că afacerea era „în așteptare”. El a postat acel tweet în timp ce echipa sa investiga afirmația companiei potrivit căreia mai puțin de 5% dintre conturile sale sunt false și spam.

Agrawal a postat pe Twitter o serie de discuții în care explică modul în care compania a ajuns la acea cifră de 5%. În luna următoare, Musk a depus o plângere la SEC.

El a susținut că Twitter „se opune în mod activ și zădărnicește drepturile de informare (n.r. – ale lui Musk)”. În scrisoare, el a amenințat că va renunța la acordul de cumpărare și a spus că are dreptul să nu ducă afacerea la bun sfârșit.

Ca răspuns, Twitter a declarat că i-a oferit lui Musk acces deplin la „furtunul” său de date. Miliardarul a participat, de asemenea, la prima sa întâlnire cu tot personalul companiei. La 8 iulie, echipa juridică a lui Musk a notificat SEC că intenționează să renunțe la fuziune.

Consiliul de administrație al Twitter a declarat că va lua măsuri legale pentru a aplica acordul inițial. Twitter a ripostat pe 12 iulie, dându-l în judecată pe Musk și acuzându-l că „refuză să își onoreze obligațiile”.

În prima audiere premergătoare procesului, pe 19 iulie, Twitter a obținut prima victorie împotriva lui Musk, după ce judecătorul a fost de acord cu un proces accelerat de cinci zile în octombrie.

„Cu cât tranzacția de fuziune rămâne mai mult timp în incertitudine, cu atât mai mare este norul de incertitudine aruncat asupra companiei”, a declarat judecătoarea Kathaleen St. J. McCormick de la Chancery Court.

Pe 4 august, Musk a dat în judecată Twitter. Musk a susținut că societatea operează o „schemă de inducere în eroare a investitorilor cu privire la perspectivele companiei”.

În procesul reconvențional, echipa lui Musk susține că acesta are dreptul să renunțe la afacere deoarece susține că Twitter „numără greșit” în mod intenționat numărul de conturi de spam de pe platforma sa.

Peste 100 de citații au fost apoi transmise în ambele părți. Au fost incluși unii dintre cei mai apropiați asociați ai lui Musk, precum și fondatorul Twitter, Jack Dorsey.

La 23 august, The Washington Post a publicat o plângere de 84 de pagini, formulată de un hacker renumit și de fostul șef al securității Twitter, Peiter Zatko.

În plângere, șeful securității, cunoscut sub numele de „Mudge”, a acuzat compania că l-a „mințit” pe Elon Musk cu privire la conturile de spam de pe site-ul său și că are practici de securitate deficitare care ar putea încălca un acord de soluționare încheiat anterior cu FTC.

Un purtător de cuvânt al Twitter a declarat că afirmațiile sunt „pline de inexactități” și că Zatko a fost concediat pentru „conducere ineficientă și performanțe slabe”.

În decurs de o săptămână, echipa juridică a lui Musk l-a citat pe Zatko.

De asemenea, echipa sa a depus o moțiune de modificare a contraprocesului său pentru a include acuzațiile denunțătorului.

În cea de-a doua audiere premergătoare procesului, în august, echipa lui Musk a obținut o mică victorie când judecătorul a admis parțial cererea lui Musk ca Twitter să prezinte mai multe date despre conturile înșelătoare.

Judecătoarea i-a permis miliardarului să își modifice contraprocesul pentru a include acuzații din partea denunțătorului Twitter, dar a avut cuvinte dure pentru echipa sa de avocați – numind eforturile lor de a coopera cu procesul de descoperire al Twitter drept „suboptimale”.

În timpul audierii, s-a dezvăluit că Musk i-a spus unui bancher de la Morgan Stanley să „încetinească” tranzacția în luna mai.

Acest lucru s-a întâmplat cu mult înainte ca el să spună oficial că intenționează să se retragă din achiziție. Miliardarul a spus că nu ar vrea să cumpere compania „dacă ne îndreptăm spre al treilea război mondial” cu Rusia.

Twitter a criticat a treia încercare a lui Musk de a ieși din afacere ca fiind „invalidă și greșită”.

Într-o scrisoare adresată companiei de socializare, echipa de avocați a lui Musk a susținut că Twitter a încălcat acordul cu Musk prin faptul că i-ar fi oferit lui Zatko o indemnizație de concediere de 7,75 milioane de dolari.

Pe 13 septembrie, acționarii Twitter ar urma să aprobe acordul inițial de achiziție de 44 de miliarde de dolari al lui Musk

Acest lucru a pus soarta tranzacției în întregime în mâinile procesului, care a fost stabilit pentru un proces de cinci zile în octombrie.

Zatko a apărut în fața Congresului pe 13 septembrie.

Într-o întorsătură surpriză, Musk a anunțat Twitter că va cumpăra Twitter la oferta sa inițială de 44 de miliarde de dolari.

Alegerea de a încheia un acord cu Twitter ar fi evitat ceea ce ar fi putut fi o bătălie juridică de lungă durată într-un tribunal din Delaware.

La momentul respectiv, Twitter a spus într-o declarație pentru Insider că va continua să încerce să încheie o tranzacție la 54,20 dolari pe acțiune, oferta inițială a lui Musk.

Un judecător din Delaware i-a dat lui Musk un termen limită de 28 octombrie pentru a încheia tranzacția.

Cu două zile înainte de termenul limită de vineri pentru încheierea tranzacției, Musk a postat pe Twitter o înregistrare video în care vizita sediul central al companiei din San Francisco.

Angajați ai Twitter au declarat pentru The New York Times că Musk are în plan să participe la mai multe întâlniri în această săptămână și că se va adresa vineri angajaților companiei.

Musk cumpără Twitter și concediază imediat executivii Twitter, inclusiv pe directorul general al companiei

Surse au declarat pentru Insider că Twitter și Musk au încheiat oficial joi o înțelegere pentru 44 de miliarde de dolari sau 54,20 dolari pe acțiune.

În aceeași seară, sursele au declarat că Musk a concediat cel puțin doi directori de top: CEO-ul Agrawal și directorul financiar Ned Segal.

The New York Times a relatat că Vijaya Gadde, un director juridic și de politici, și Sean Edgett, consilier general, au fost de asemenea înlăturați.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: